Kennisbank

Zoekresultaten
Vul hierboven uw zoektermen in

Voorselectie:

Wedden op UEFA Europa League

Details
Geplaatst op: 19 nov 2019
In categorie: Wedden op co...
Gelezen: 1752 keer
Dit artikel delen:

Europa is natuurlijk een echt voetbalcontinent. Er zijn dan ook heel wat interessante competities om te volgen. Maar bij de strijd om de landskampioenschappen zien we toch steeds weer dezelfde namen voorbijkomen. Haalt FC Barcelona dit jaar de titel binnen of wordt het die andere grote club uit het Spaanse voetbal, Real Madrid? Wat dat betreft is voetbal op Europees niveau veel boeiender. Zo levert de Europa League regelmatig een nieuwe winnaar op. En dat maakt het wedden op dit toernooi meteen extreem spannend!

Al tientallen jaren voetbal op Europees niveau

De UEFA zag al vroeg het belang in van een toernooi waar Europese topclubs hun krachten konden meten. Sinds begin jaren 50 kunnen fans al genieten van het voetbal in de Champions League (toen nog bekend onder de naam Europacup I). Begin jaren 70 vond de UEFA het hoog tijd worden voor een tweede toernooi. Vanaf seizoen 1971/1972 organiseerde de voetbalbond bijna 40 jaar lang de voorloper van de Europa League, de UEFA Cup. Sinds seizoen 2009/2010 spreken we van de UEFA Europa League. Welke naam de UEFA ook hanteert, het toernooi heeft in de afgelopen jaren sowieso heel wat mooie kampioenen voortgebracht.

Het is puzzelen om de lijst met deelnemers compleet te krijgen

Voordat clubs kunnen dromen van de titel, moeten ze eerst nog een plekje in het toernooi zien te bemachtigen. Er zijn meerdere routes die leiden naar de Europa League. De beste route om te volgen, is die via de nationale competities of bekertoernooien. Elk land heeft recht op tickets voor de kwalificaties en/of het hoofdtoernooi van de Europa League. Hoeveel plekken er voor een land beschikbaar zijn, is afhankelijk van de UEFA-ranglijst. Maar de grotere voetballanden mogen meestal drie clubs afvaardigen naar de Europa League. Het is trouwens een heel gepuzzel om de lijst met clubs compleet te krijgen, zeker omdat de UEFA ook nog rekening moet houden met de afvallers uit de Champions League. Want de nummers 3 uit de groepsfase van de Champions League stromen bij de start van de knock-outfase in bij de Europa League. Het kan dus zomaar gebeuren dat Club Brugge begint in de Champions League en uiteindelijk strandt in de kwartfinales van de Europa League. Beide toernooien zijn mooi met elkaar verweven, al is er wel degelijk een groot verschil in aanzien.

Niet het grootste, maar tweede grootste toernooi van Europa

Clubs die Europa in mogen, hopen stiekem op een ticket voor de Champions League. Voor de echte topclubs is dat meestal geen probleem. Zo ziet u Bayern München, Paris Saint-Germain en Manchester City vaak vol goede moed starten aan het meest prestigieuze voetbaltoernooi van Europa. De clubs die net naast de tickets grijpen, mogen zich gaan bewijzen op dat andere toernooi: de Europa League.

De Europa League heeft in de voetbalwereld minder aanzien dan de Champions League. Dat komt vooral omdat de grootste namen van het Europese voetbal ontbreken, zowel qua clubs als qua spelers. Toch moet u de Europa League niet onderschatten. In de geschiedenis heeft dit kleine broertje van de Champions League al genoeg mooie wedstrijden en grote kampioenen laten zien.

Welke club gaat dit seizoen de titel pakken?

De statistieken laten duidelijk zien dat Spaanse clubs de laatste jaren de Europa League domineren. In de afgelopen twintig jaar waren er vijf titels voor Sevilla FC, drie voor Atlético Madrid en er was één overwinning voor Valencia. Maar deze statistieken bieden absoluut geen garantie dat een Spaanse club dit seizoen weer de Europa League-titel weet te bemachtigen. Er zijn veel kapers op de kust, maar de dreiging komt meestal niet vanuit ons eigen land. Belgische clubs waren tot nu toe niet heel succesvol in de Europa League. In de bijna 50 jaar dat het toernooi bestaat, is er maar één Belgische winnaar geweest: RSC Anderlecht. En het is ook nog eens lang geleden dat de beker mee ging naar Anderlecht. Het was in seizoen 1982/1983 dat de club Benfica in de finale wist te verslaan en de UEFA Cup mee naar huis mocht nemen.

Het wordt natuurlijk tijd dat onze eigen clubs weer lekker gaan meedraaien op het Europese podium. Gelooft u wel in een overwinning voor bijvoorbeeld AA Gent of Standard Luik? Als u gelijk heeft, gaat deze weddenschap ongetwijfeld veel winst opleveren. Bookmakers hebben bij de start van het toernooi namelijk veel meer vertrouwen in een titel voor Manchester United, Arsenal en Sevilla, zelfs als deze clubs op dat moment nog uitkomen in de Champions League. Doordat teams na de groepsfase kunnen ‘degraderen’ vanuit de Champions League, is het erg lastig om al vroeg in het toernooi te wedden op de mogelijke winnaar. Het is verstandiger om even te wachten tot de knock-outfase aanbreekt en u zeker weet welke clubs er echt aan de Europa League meedoen. Wie weet is het vertrouwen in de Belgische clubs alleen maar gegroeid als de knock-outfase aanbreekt. Dat is natuurlijk een weddenschap waard.

Er valt veel te winnen in de Europa League

De Europa League en Champions League zijn sterk met elkaar verweven. Dat blijkt wel uit het feit dat er een mooie prijs klaarligt voor de winnaar. Een Europa League-titel in het ene seizoen betekent een plekje in de Champions League voor het volgende seizoen. Daar blijft het natuurlijk niet bij. Zodra de overwinning binnen is, is het meteen groot feest bij de fans. Want het is een hele eer om de Europa League te winnen, ook al ontbreken de écht grote clubs in dit toernooi. Naast de beker en het ticket voor de Champions League valt er nog een mooi geldbedrag te winnen. En dat geldt alleen voor de club die er met de titel vandoor gaat. Financieel gezien is de Europa League een stuk minder lucratief dan de Champions League. Toch krijgen de 48 clubs die de groepsfase bereiken alsnog een bedrag van bijna 3 miljoen euro. In de groepsfase is elke overwinning goed voor 570.000 euro, terwijl een gelijkspel 190.000 euro oplevert. De groepswinnaars worden beloond met een miljoen euro, en de nummers 2 ontvangen een half miljoen extra. In de knock-outfase gaat het geld verdienen ronde na ronde verder. Een plekje in de finale is al goed voor 4,5 miljoen euro, terwijl de winnaar daarnaast 4 miljoen extra opstrijkt. Er staat dus veel op het spel tijdens het Europa League-toernooi en dat is wel terug te zien aan de felle strijd die op het veld gevoerd wordt.

Wedden op Europa League kwalificaties en de groepsfase

Het hoofdtoernooi van de Europa League gaat elk jaar in september van start. Er zijn 48 teams die aan de poulefase beginnen, verdeeld over twaalf groepen van vier. De groepsfase bestaat uit zes wedstrijddagen, waarbij elke tegenstander goed is voor een uit- en thuiswedstrijd. Het doel is simpel: een eerste of tweede plek halen in de groep. Clubs die daarbuiten vallen, zijn uitgeschakeld in de Europa League.

Een goede prestatie in de nationale competitie of het bekertoernooi betekent overigens niet dat er automatisch een plekje is in de groepsfase. Voordat de Europa League echt begint, zijn er nog de kwalificaties. En ook daar besteden de bookmakers aandacht aan. De kwalificatie bestaat uit een voorronde, drie kwalificatierondes en een play-offronde. Hoe beter het team, hoe later het mag instromen in de kwalificatiereeks. Clubs die in de derde kwalificatieronde pas aanhaken, hebben natuurlijk veel meer kans om het hoofdtoernooi te halen dan clubs die vanaf de eerste ronde al meestrijden.

Vooral tijdens de derde kwalificatieronde en play-offronde zijn er veel boeiende wedstrijden om op te voetbalwedden. Elke club wil het hoofdtoernooi halen, en dat levert soms verrassende uitslagen op. Wacht dus niet tot het echte toernooi begint, maar verdiep u ook eens in de kwalificaties.

Volg de clubs tijdens de knock-outfase

De opzet van de Europa League is in seizoen 2004/2005 gelijkgetrokken aan die van de Champions League. Sindsdien is er een knock-outfase én groepsfase, daarvoor waren er alleen de knock-outs. Wat niet veranderd is, is dat de spanning in het toernooi ronde na ronde toeneemt. Zodra de groepsfase achter de rug is, voegen een aantal afvallers van de Champions League zich bij het toernooi. Dat schudt de boel behoorlijk op en vergroot óf vermindert juist de kans voor de teams die de groepsfase van de Europa League hebben overleeft. Het is toch een verschil of Bayern München zich geheel onverwacht bij het toernooi voegt of dat Club Brugge vanuit de Champions League instroomt. Met het aanbreken van de knock-outfase zijn er nog 32 teams die kans maken op de titel. Er zijn dus nog vijf rondes te spelen voordat de Europa League-winnaar bekend is.

In de knock-outfase kunnen de wedstrijden vaak alle kanten op. Daarom is een live weddenschap in deze fase vaak een slimme zet. Zo kunt u rustig het eerste deel van de wedstrijd volgen voordat u een oordeelt. Handig is ook dat de Europa League via verschillende kanalen live te volgen is. U bent niet afhankelijk van statistieken of een grafische weergave van de wedstrijd, maar u ziet rechtstreeks op uw scherm wat er allemaal gebeurt. Bovendien stijgt de spanning direct als er geld op het spel staat. Wedden op de Europa League is zo’n slecht idee nog niet!

EERLIJKE REVIEWS
BELGISCHE BOOKMAKERS
HET LAATSTE NIEUWS
WED STRATEGIEËN