Kennisbank

Zoekresultaten
Vul hierboven uw zoektermen in

Voorselectie:

Hoe wordt de waarde van een quotering bepaald?

Details
Geplaatst op: 8 nov 2015
In categorie: Algemeen
Gelezen: 18980 keer
Dit artikel delen:

Wie regelmatig meedoet aan sportweddenschappen valt al snel één ding op. Elke bookmaker hanteert namelijk zijn eigen quoteringen. Hieruit blijkt dat een quotering dus geen vaststaand gegeven is. Maar hoe wordt de waarde van een quotering dan wel bepaald?

Sportkennis en strategisch inzicht

In september 2015 gaf Eric Konings, Sports Betting Integrity Officer bij bookmaker Unibet, een seminar in Kopenhagen. Hij sprak er onder andere over hoe Unibet de waarde van quoteringen bepaalt. En dat leverde interessante informatie op. Veel spelers denken namelijk dat het wedden op voetbal vooral draait om geluk. Geluk speelt zeker een rol, maar kennis van de sport en strategisch inzicht zijn minstens net zo belangrijk. Het zijn juist die twee laatste elementen die van invloed zijn op de hoogte van de quoteringen.

Wat zeggen quoteringen over de wedstrijd?

Ervaren spelers weten het wel, maar voor de beginnende gokkers vatten we toch nog even samen wat quoteringen zijn. De waarde van een quotering geeft aan hoeveel geld u met een weddenschap kunt winnen. Stel de quotering is vastgesteld op 2.5. Dan krijgt u bij winst 2.5 keer uw inzet uitbetaald. Bookmakers doen er alles aan om zo min mogelijk geld uit te keren. En daar houden ze bij de quoteringen rekening mee. Bij de wedstrijd Anderlecht – STVV is de kans groot dat de thuisploeg er met de winst vandoor gaat. De quotering zal voor Anderlecht dus een stuk lager uitpakken dan voor STVV.

Quoteringen met een winstmarge

Bij het bepalen van quoteringen wordt altijd uitgegaan van 100%. Bookmakers delen dit percentage door het aantal kansen. In principe hebben Anderlecht en STVV beide 50% kans om te winnen (het gelijkspel even daargelaten). Bij gelijke kans op winst zou de wedstrijd dus een quotering moeten opleveren van 100/50 = 2.00 tegen 2.00. Maar bookmakers zijn commerciële bedrijven. Bij de quoteringen wordt daarom altijd een kleine winstmarge van 5% ingebouwd. Als de kansen gelijk zijn, ziet u dus niet 2.00 tegen 2.00 staan, maar 1.90 tegen 1.90.

De waarde bepalen van quoteringen

Bovenstaande voorbeelden laten op een eenvoudige manier zien hoe quoteringen werken. Maar natuurlijk zijn er heel wat zaken die invloed hebben op het verloop van een wedstrijd. Want is iedereen wel fit? Speelt de ploeg vandaag uit of thuis? En wie is de scheidsrechter? Al deze gegevens worden meegenomen bij het bepalen van de quotering. Bookmaker Unibet heeft ongeveer 120 mensen in dienst die zich de hele dag door bezighouden met quoteringen. Zij worden ook wel ‘odd compilers’ genoemd. Deze odd compilers hebben toegang tot uitgebreide data over de verschillende clubs en wedstrijden. Deze data interpreteren ze allemaal op een eigen manier. Vandaar dus de verschillen tussen de bookmakers.

Verslaat u de odd compilers van Unibet?

De waarde van een quotering wordt door mensen bepaald. De odd compilers zetten de quotering online en dagen u uit om hen te verslaan. Want wie zegt dat zij gelijk hebben? Misschien interpreteert u de statistieken wel op een heel andere manier. Of bent u misschien wel eerder dan de bookmaker op de hoogte van het laatste en meest actuele wedstrijd nieuws. En dat kan u zomaar een flinke winst opleveren!

EERLIJKE REVIEWS
BELGISCHE BOOKMAKERS
HET LAATSTE NIEUWS
WED STRATEGIEËN