Verantwoord gokken
Gokken op voetbal is een leuke hobby en vaak erg spannend. En hoe vaker u het doet, hoe handiger u er in wordt. Toch schuilt er in het gokken op voetbalwedstrijden ook een klein risico. Want een gokverslaving ligt altijd op de loer. Met deze tips weet u zeker dat het gokken een hobby blijft en u vroegtijdig de symptomen van een gokverslaving herkent.
Wees bewust van de risico’s van gokken
Een gokverslaving klinkt u misschien al snel wat overdreven in de oren. Maar toch zou u niet de eerste zijn die er langzaam in mee wordt gezogen. Daarom is het verstandig om u altijd bewust te zijn van het risico. Denk dus niet dat het u niet overkomt, want het kan iedereen gebeuren. Gokverslaafden vinden zelf meestal dat hun verslaving wel meevalt. Toch is het belangrijk dat u de symptomen bij uzelf herkent. Zo kunt u op tijd ingrijpen als het mis gaat. Want een gokverslaving kan u en uw gezin in ernstige financiële problemen brengen. U merkt dat u misschien wel verslaafd bent als u zich niet meer aan het vastgestelde budget kunt houden. U wilt gewoon winnen en uw verstand kan u niet meer tegenhouden om door te gaan. Daarnaast kunt u last krijgen van lichamelijke symptomen. Zweten of hoofdpijn tijdens het spelen, kunnen er bijvoorbeeld op duiden dat u gokverslaafd bent.
Bepaal van tevoren een budget en tijdslimiet
De beste tip om een gokverslaving te voorkomen, is om van tevoren een maximum geldbedrag te bepalen. Want als u eenmaal in het spel zit, is het verleidelijk om voortdurend verder te gaan met gokken. Ga nooit over het budget heen, ook niet als u het gevoel heeft dat u uw verloren inzet wel weer terug kunt winnen. Behalve het instellen van een budget, is het verstandig om uzelf een tijdslimiet op te leggen. Zo voorkomt u dat u dag in dag uit bezig bent met het gokken op voetbal. Misschien wilt u het houden bij 1 of 2 weddenschappen per week of stelt u voor zichzelf een tijdslimiet per dag in. Houd u ook aan het budget en de tijdslimiet. Op deze manier behoudt u de controle. Heeft u toch het vermoeden dat u gokverslaafd bent? Of wilt u gewoon wat meer informatie over gokverslaving(en)? Neem dan contact op met een van deze stichtingen:
Gokhulp (België) (ga naar de website: www.gokhulp.be)
Gokverslaafd (ga naar de website: www.gokverslaafd.info)
Belgische Kansspelcommissie (ga naar de website: www.gamingcommission.fgov.be)
Gokverslaving zelftest (ga naar de website: www.addiction-solutions.be)