Kennisbank

Zoekresultaten
Vul hierboven uw zoektermen in

Voorselectie:

Hoe werkt wedden op hoger/lager voetbalweddenschappen?

Details
Geplaatst op: 4 jun 2019
In categorie: Speluitleg
Gelezen: 3382 keer
Dit artikel delen:

Meer of minder, dat is waar het bij de hoger/lager weddenschap om gaat. Deze weddenschap (die ook wel bekend is als de over/under weddenschap) staat bij veel gokkers hoog op het lijstje met favorieten. Logisch ook, want u kunt hem snel aanpassen aan uw eigen wensen. Gaat u voor een weddenschap die u gemakkelijk wint of daagt u zichzelf liever uit zodat quoteringen flink omhoog gaan? De keuze is aan u. Met een hoger/lager weddenschap heeft u in theorie 50% kans om te winnen. Ideaal dus voor spelers die net hun eerste stappen in de gokwereld zetten. Toch kunnen ook ervaren gokkers volop profiteren van de hoger/lager weddenschap. Dankzij de aantrekkelijke quoteringen kan dit wedtype namelijk heel interessant zijn voor iedereen die op jacht is naar een hoog winstbedrag.

Hoe werkt de hoger/lager weddenschap?

Voor een hoger/lager weddenschap hoeft u maar één vraag te beantwoorden: gebeurt iets vaker (hoger) of minder vaak (lager) dan de norm van de bookmaker?

In een voetbalwedstrijd draait het om allemaal om doelpunten. Elk team hoopt te scoren, het liefst zelfs zo vaak mogelijk. Op uw wedformulier kunt u natuurlijk invullen hoeveel goals de wedstrijd oplevert. Maar vaak is dit lastig te voorspellen. Op zo’n moment biedt de hoger/lager weddenschap uitkomst. De bookmaker zet namelijk verschillende opties online, variërend van 0.5 en 1.5 tot 2.5, 3.5 of zelfs 4.5. Het is vervolgens aan u om te voorspellen of het aantal doelpunten boven of onder de gestelde norm uitkomt. U beslist daarbij zelf welke norm u volgt. Dat betekent ook dat u het zo moeilijk of makkelijk kunt maken als u zelf wilt.

Speelt u op veilig of neemt u wat meer risico?

De Jupiler Pro League levert wekelijks mooie wedstrijden op. Misschien heeft u uw oog wel laten vallen op de match tussen Club Brugge en Standard Luik. Dit duel was in de afgelopen jaren regelmatig goed voor drie of vier doelpunten. De ene keer won Club Brugge, de andere keer wist de club uit Luik de winst te pakken. Wie er met de punten naar huis gaat, is met deze hoger/lager weddenschap verder niet van belang. U bent alleen geïnteresseerd in het aantal doelpunten, en dat kunnen er in deze match heel wat worden.

Wedstrijden tussen Club Brugge en Standard Luik blijven zelden doelpuntloos. U speelt dus redelijk op veilig als u inzet op ‘meer dan 0.5 doelpunten’. Eén, twee, drie of vier doelpunten: ze bezorgen u allemaal de winst. Klinkt dit als een weddenschap met weinig uitdaging? Zet dan eens in op ‘meer dan 2.5 doelpunten’. Met deze weddenschap neemt u een stuk meer risico, wat zich vertaalt in hogere quoteringen. Als er na 90 minuten voetbal wederom een 2-1 of 3-0 op het scorebord staat, dan betaalt de bookmaker u gewoon uit. Maar als het dit keer bij een 1-0, 0-2 of 1-1 blijft, gaat de inzet helaas verloren. Daarom is het bij hoger/lager echt zaak dat u vooraf een goede inschatting van de wedstrijd maakt. Dit helpt u om het risico in te schatten van alle opties die de bookmaker biedt.

Dit doet een hoger/lager weddenschap met de quoteringen

Bij een hoger/lager weddenschap houdt u zelf de controle. U bepaalt immers zelf welke norm u volgt. Toch moet u niet direct voor de makkelijkste optie gaan. Want hoe lastiger de weddenschap is, hoe hoger de quoteringen zijn. Bij de match tussen Club Brugge en Standard Luik gaan we eens inzoomen op de doelpunten van de thuisclub. In het verleden wist Club Brugge bijna altijd te scoren tegen Standard Luik. De optie ‘meer dan 0.5 goals voor Club Brugge’ levert misschien quoteringen op van 1.20, maar veel meer hoeft u niet te verwachten. De weddenschap wordt al een stuk interessanter als u voor ‘meer dan 1.5 goals’ gaat. Club Brugge moet dan minstens twee keer zien te scoren in de wedstrijd. Dat is zeker niet onmogelijk, zo blijkt uit de statistieken van voorgaande ontmoetingen. De quoteringen gaan ook meteen omhoog van 1.20 naar 2.00. Dat betekent een verdubbeling van uw inzet. Durft u nog een stapje verder te gaan? Met ‘meer dan 2.5 doelpunten’ kunt u de inzet gemakkelijk verviervoudigen. Maar die hoge quoteringen geven natuurlijk wel aan dat de bookmakers hun twijfels hebben. Club Brugge moet de wedstrijd echt domineren willen die drie of vier doelpunten er komen. Het is maar de vraag of dat reëel is.

Kies eens voor deze interessante varianten

In de afgelopen jaren is hoger/lager uitgegroeid tot een van de populairste wedopties. Het zal u daarom niet verbazen dat bookmakers dit wedtype op veel verschillende manieren inzetten. Zo kunt u gaan wedden op het totale aantal doelpunten, maar ook op de goals per club of helft. Lukt het Club Brugge om vaker dan 2.5 keer te scoren of kunnen de fans hooguit twee keer juichen? Als u zich alleen op de eerste of tweede helft richt, dan speelt het verloop van de wedstrijd een grote rol. U moet weten of de clubs vol overgave van start gaan of dat ze de druk pas opvoeren na rust. Twee teams die het spel graag rustig opbouwen, komen in de eerste 45 minuten weinig tot scoren. Die 1-0 kan absoluut vallen, maar veel meer goals hoeft u in de eerste helft niet te verwachten. Met ‘minder dan 1.5 goals’ maakt u een goede kans om de weddenschap te winnen. De tweede helft is weer een heel ander verhaal. Beide teams gaan vol op jacht naar een doelpunt waardoor er zomaar twee of drie goals bij kunnen komen. Met ‘meer dan 2.5 goals’ neemt u risico, al is er zeker een goede kans dat u wint. Dat risico vertaalt zich natuurlijk wel in hogere quoteringen.

Veel gokkers zien de hoger/lager weddenschap als een mooie kans om te wedden op het aantal doelpunten. Toch zijn er meer opties. Vervang het aantal doelpunten eens voor het aantal corners of gele kaarten. Door te variëren houdt u de hoger/lager weddenschap spannend.

Live inzetten op hoger of lager

Bent u een liefhebber van live wedden op voetbal? Ook dan kunt u volop aan de slag met de hoger/lager weddenschap. De bookmakers hebben een aantal varianten bedacht die perfect passen bij een live wedstrijd. Kijk bijvoorbeeld naar het aantal goals in de volgende 20 minuten van de wedstrijd. Als Club Brugge op dat moment domineert en regelmatig in het doelgebied van de tegenstander komt, zitten de fans alvast op het puntje van hun stoel. Er hangt een doelpunt in de lucht dat is het teken dat u actie moet ondernemen. U zet natuurlijk in op ‘meer dan 0.5 goals’. Vervolgens hebben de spelers 20 minuten de tijd om de verwachting waar te maken. Wanneer de wedstrijd enigszins op slot zit, zet u juist in op ‘minder dan 0.5 goals’. U gelooft gewoon niet dat er in de komende 20 minuten gescoord wordt.

Bij een live wedstrijd kunt u ook wat verder vooruit kijken. Valt de tweede goals bijvoorbeeld eerder of later dan de 50e minuut? Doordat u de wedstrijd live volgt, kunt u goed inschatten of die tweede doelpunt er snel gaat komen of dat het nog even op zich laat wachten. Tenminste, als die tweede goal er überhaupt komt. Zo’n soort weddenschap biedt daarom nog een derde optie die u op het wedbriefje kunt aankruisen: geen doelpunt. Die derde optie is wel een redelijke uitzondering. In de meeste gevallen biedt de hoger/lager weddenschap u namelijk een 50% winkans.

Een weddenschap met theoretische winkans van 50%

Het is u vast opgevallen: de hoger/lager weddenschap werkt met halve punten. Dit systeem zorgt ervoor dat u in theorie een 50% winkans heeft. Staat de norm op 2.5 doelpunten en zet u in op ‘hoger’, dan wint u als er drie keer of vaker wordt gescoord. Bij twee goals of minder verliest u. De uitkomst is altijd óf hoger óf lager dan de norm van de bookmaker. Halve doelpunten, kaarten en corners komen in het voetbal simpelweg niet voor.

Die 50% winkans is natuurlijk puur theoretisch. Door u goed voor te bereiden (of door gewoon weinig risico te nemen) kunt u dat percentage gemakkelijk verhogen. Maar het blijft een voetbalmatch en daarin kan van alles gebeuren. Als Club Brugge vanaf de eerste minuut gewoon niet in de wedstrijd zit, wordt het toch heel lastig om twee keer of vaker te scoren. Die theoretische winkans brengt u dan nergens.

Zo vindt u de perfecte voetbalmatch voor uw weddenschap

Voor de perfecte hoger/lager weddenschap moet u eerst op zoek naar een geschikte wedstrijd. Voetbalmatches waarbij twee clubs met een aanvallende of juist defensieve speelstijl tegenover elkaar staan, zijn zeker interessant. Of wat te denken van een duel waarin een paar spelers staan opgesteld die graag de grenzen opzoeken? U hoeft vast niet lang te wachten voordat de scheidsrechter die eerste gele kaart trekt. En wie weet hoeveel er nog volgen.

Niet elke wedstrijd is even geschikt voor een hoger/lager weddenschap. Een duel waarbij er weinig op het spel staat (bijvoorbeeld omdat het seizoen ten einde loopt en er niets meer te winnen valt), kan weleens heel anders verlopen dan u verwacht. Een club dat normaal gesproken veel scoort, hoeft nu niet zo nodig. Laat dit soort wedstrijden gewoon aan u voorbijgaan. Er komen nog genoeg kansen voor een mooie hoger/lager weddenschap.

EERLIJKE REVIEWS
BELGISCHE BOOKMAKERS
HET LAATSTE NIEUWS
WED STRATEGIEËN