Kennisbank

Zoekresultaten
Vul hierboven uw zoektermen in

Voorselectie:

Hoge odds met wedden op de underdog

Details
Geplaatst op: 31 mei 2021
In categorie: Win strategi...
Gelezen: 999 keer
Dit artikel delen:

Er zijn een paar voetbalclubs waarbij de ene speler een nog grotere naam heeft dan de andere. Met een waar sterrenensemble moeten ploegen als Paris Saint-Germain, Real Madrid, Bayern München en Manchester City in principe elke club in de eigen competitie kunnen bedwingen. Dan zijn er de clubs die zeer tevreden mogen zijn met een plek in de middenmoot, al ligt de degradatiezone altijd op de loer. Het verschil tussen deze clubs en de echte toppers uit de voetbalwereld is levensgroot. Toch loont het zich om je geld in te zetten op de underdog. Je neemt misschien wat risico, maar dankzij de hoge odds is de beloning groot.

Het blijft voetbal, dus er kan van alles gebeuren

Seizoen 2020/21 leverde Engeland een overduidelijke kampioen op: Manchester City. Met grote overmacht pakte de club al een paar wedstrijden voor het einde de titel. Die laatste duels van het seizoen waren slechts een formaliteit, maar natuurlijk zou Man City de nummer 16 van het kampioenschap wel even 90 minuten lang voetballes geven. De odds waren er ook naar. Ondanks wat kleine verschillen, waren de bookmakers het redelijk eens. Een zege voor Manchester City leverde ongeveer 1.45 keer de inzet op. Het vertrouwen in tegenstander Brighton & Hove Albion lag een stuk lager. Met odds die rond de 7.50 lagen, hadden de bookmaker een duidelijk oordeel geveld. Manchester City ging winnen, daar was weinig twijfel over mogelijk.

Op papier had de kersverse Premier League-kampioen alles in huis om het kleine Brighton met overmacht te verslaan. Maar ja, in de praktijk zagen we een wedstrijd die onverwacht spannend werd. Na een snelle voorsprong van Man City kwam daar ook een vroege rode kaart. Manchester City moest verder met tien man en het elftal van Brighton kreeg meer ruimte om aan te vallen. Na 90 minuten voetbal was het duel definitief beslist. City ging onderuit en Brighton won het doelpuntrijke duel met 3 -2. Een historische overwinning die maar weinigen zagen aankomen. Die paar gokkers die hun geld wél op Brighton hadden ingezet, zagen hun winst snel stijgen.

Het is tijd om naar de cijfers te kijken

Wedden op de underdog is een populaire strategie onder gokkers die graag met lef spelen. De reden voor hun fascinatie voor deze strategie mag duidelijk zijn: inzetten op de underdog kan heel wat geld opleveren.

Laten we even teruggaan naar de wedstrijd tussen Brighton en Manchester City. Een snelle berekening vertelt je meteen waarom je het wedden op de underdog zeker moet overwegen. Stel je gaat voor een inzet van 25 euro en je volgt de bookmakers in hun oordeel. In dat geval had de bookmaker je 36,25 euro (25 * 1.45) uitbetaald, mits Man City had gewonnen. Na aftrek van je oorspronkelijke inzet van 25 euro blijft er een puur winstbedrag over van 11,25 euro. Inzetten op Brighton & Hove Albion is aanzienlijk winstgevender. En dan hebben we het niet alleen over het feit dat de ploeg uit Brighton deze ontmoeting met City wist te winnen! Diezelfde inzet van 25 euro is namelijk geen 36,25 euro waard, maar (25 * 7.50) 187,50 euro. Het vooruitzicht van een pure winst van 162,50 euro trekt je ongetwijfeld snel over te streep om toch te gaan wedden op de underdog.

Met de underdogstrategie kun je je wat verlies permitteren

Iedere voetbalgokker weet dat bookmakers er alles aan doen om een wedstrijd zo goed mogelijk in te schatten. Als er een duidelijke underdog is, ga er dan maar vanuit dat er een grote kans is dat deze club inderdaad verliest. Daarbij geldt natuurlijk: hoe hoger de odds, hoe groter de kans dat de underdog het aflegt tegen de favoriet. Een weddenschap met een waarde van 12.00 is dus nóg risicovoller dan wedden op Brighton in de wedstrijd tegen Manchester City. Maar als het je toch lukt om de winst binnen te slepen, dan ben je die hoge odds meteen erg dankbaar.

Ongeacht de exacte hoogte van de odds, moet je verlies altijd incalculeren wanneer je gaat wedden op de underdog. De bookmakers hebben een nauwkeurige analyse van de wedstrijd gemaakt, en alle gegevens en statistieken wijzen erop dat er maar een kleine kans is dat die ene ploeg wint. De waarschuwing die in hoge odds verscholen ligt, moet je dus serieus nemen. Maar… zolang je je bewust bent van het hogere risico en eventuele verliezen incalculeert, hoeft er niet zoveel aan de hand te zijn. Sterker nog, zelfs op de langere termijn kan het slim zijn om te wedden op de underdog. Je kunt je wat verlies permitteren omdat je dit weer goedmaakt met de hoge winst van je underdogweddenschap. Cijfers maken in dit geval veel duidelijk.

Laten we eens kijken naar vijf opeenvolgende weddenschappen, waarbij inzetten op de favoriet gemiddelde odds oplevert van 1.35. Met elke keer een inzet van 25 euro heeft de bookmaker je na vijf overwinningen een bedrag uitgekeerd van 168,75 euro. Met aftrek van de totale inzet van 125 euro blijft er 43,75 euro aan winst over. Nu naar de underdog. Wederom ga je voor vijf weddenschappen, dit keer met een gemiddelde quotering van 8.00. Je eerste inzet van 25 euro gaat verloren. Ook weddenschap twee, drie en vier leveren weinig geluk op. De vijfde keer lijkt het tij opeens te keren. Door een enorme fout van de verdediging weet de underdog te profiteren, en die tot dan toe voor beide clubs moeizame wedstrijd levert toch nog een doelpunt op. Dat is goed nieuws, want die inzet van 25 is dankzij de hoge quotering van 8.00 meteen 200 euro waard. Natuurlijk, je was al wat geld kwijt aan verloren weddenschappen. De totale inzet van 125 euro is door de hoge quoteringen nog steeds goed voor een pure winst van 75 euro. Dat is meer dan de winst die je had gemaakt met het wedden op de favoriet. Je hoeft dus echt niet elke keer te winnen als je de underdogstrategie volgt.

Weloverwogen wedden op de underdog

De underdog is niet voor niets tot underdog bestempeld. Bookmakers weten heel goed wat ze doen, dus er is een duidelijke reden waarom die odds voor een overwinning van deze club zo hoog zijn. Als je graag wilt wedden op de underdog, dan moet je nooit zomaar inzetten omdat de quoteringen nu eenmaal lekker hoog zijn. Het is belangrijk dat je gedegen onderzoek doet en weloverwogen je keuze maakt. Er zijn namelijk een paar zaken waar je op moet letten voordat je beslist of een wedstrijd geschikt is voor de underdogstrategie of niet.

  1. Het einde van het seizoen vraagt om underdogweddenschappen

Zelfs de grootste voetbalploegen ter wereld kunnen een onverwachte uitglijder maken. Er is eigenlijk geen enkele topclub die nog nooit aan het begin of halverwege het seizoen een onverwacht verlies te verwerken kreeg. Een vroege rode kaart of gewoon een moment van totale onoplettendheid en opeens kijken ze tegen een achterstand aan die ze niet meer kunnen goedmaken.

Hoewel de grote favorieten op elk moment in het seizoen kunnen verliezen, neemt de kans naar het einde van de competitie alleen maar verder op. Kijk maar naar Manchester City en Brighton & Hove Albion. Voor City viel er in de een-na-laatste wedstrijd van het seizoen weinig meer te winnen. Doordat de druk weg was, nam ook de focus bij de spelers af. En dat terwijl Brighton maar al te graag van de kersverse landskampioen wilde winnen.

  1. Vraag je af of het grote verschil in quoteringen reëel is

Bookmakers doen er alles aan om een zo nauwkeurig mogelijke inschatting van de wedstrijd te maken. Daarbij is winst maken de belangrijkste motivatie. Als de favoriet van de match veel gokkers achter zich heeft staan, dan grijpt het wedkantoor vanzelf in. De quotering van een zege voor de favoriet gaat omlaag, en die voor de underdog gaat omhoog.

Met dit in je achterhoofd weet je dat je zelf een objectieve inschatting moet maken om erachter te komen of de odds juist zijn of niet. Misschien ontdek je vanzelf dat het gat tussen de favoriet en underdog groter lijkt dan het eigenlijk is. Want wat als de wedstrijden uit het verleden aangeven dat het grote Juventus elk seizoen weer moeite heeft om van die ene club uit de onderste regionen van de Serie A te winnen? Wedden op de underdog is dan de beste beslissing die je kunt nemen.

  1. Vermijd combinatieweddenschappen

Zodra je een wedstrijd hebt gevonden die perfect is voor jouw underdogstrategie, hou het dan bij die ene enkelvoudige weddenschap. Je neemt al risico, dus maak het jezelf niet nóg moeilijker door er een combinatie van te maken. Trouwens, zo’n combinatieweddenschap heb je ook helemaal niet nodig. De odds zijn van zichzelf hoog genoeg waardoor er geen kunstmatige ingrepen hoeven te komen om de winst te maximaliseren.

Zodra je op zoek gaat naar het perfecte voetbalduel, kom je snel uit bij de grote Europese topclubs. Bij competitieduels van clubs als Paris Saint-Germain en Bayern München is er al snel sprake van een grote favoriet en een underdog. Toch hoef je je niet per se op tegenstanders van deze clubs te richten als je wilt wedden op de underdog. Er zijn genoeg andere voetbalmatches die een duidelijke underdog opleveren. Vind je het wedden op de underdog te riskant en laat je je niet zo snel verleiden door die hoge quoteringen? Draai dan de zaken om, want ook het wedden op de favoriet heeft zo zijn voordelen.

EERLIJKE REVIEWS
BELGISCHE BOOKMAKERS
HET LAATSTE NIEUWS
WED STRATEGIEËN