Kennisbank

Zoekresultaten
Vul hierboven uw zoektermen in

Voorselectie:

Wedden op UEFA Euro Cup (Europees Kampioenschap)

Details
Geplaatst op: 19 nov 2019
In categorie: Wedden op co...
Gelezen: 1290 keer
Dit artikel delen:

Elke vier jaar is het weer tijd voor het meest prestigieuze toernooi van de UEFA: het Europees kampioenschap voetbal. Vanaf het moment dat de eerste groepswedstrijden beginnen, zit heel Europa een maand lang aan de buis gekluisterd. Want welk team haalt dit keer die felbegeerde titel binnen? Wordt het Frankrijk, Duitsland of Spanje óf komt er juist een verrassende kampioen? Het interessante van het EK is dat het voetbal onder alle lagen van de bevolking gaat leven. Zelfs mensen die weinig met de sport hebben, zitten opeens vol spanning voor de tv en kunnen hun geluk niet op als de Rode Duivels scoren. Nu kunt u tijdens het EK natuurlijk meedoen aan een pooltje op het werk of in uw vriendenkring, maar het is veel lucratiever om geld in te zetten bij een bookmaker. Bovendien zijn er bij de bookmakers heel wat verschillende weddenschappen om uit te kiezen. Zo wordt het Europees kampioenschap voetbal extra spannend!

Al 60 strijd in het Europees kampioenschap voetbal

Wat het WK is voor de FIFA, is het EK voor de UEFA. Dit is namelijk hét toernooi waar alle landen die zijn aangesloten bij de Europese voetbalbond de strijd met elkaar aangaan. De wens voor een Europees kampioenschap stamt al uit de tijd van Henri Delauney, een oud-voetballer en scheidsrechter die rond 1927 als secretaris-generaal betrokken was bij de FIFA. Hij zag hoe er bij de wereldvoetbalbond werd gewerkt aan het ontwikkelen van een WK. Delauney zag zo’n zelfde toernooi voor zich, maar dan alleen met Europese landenteams. Hoewel er interesse was, duurde het nog ruim dertig jaar voordat zijn idee werd gerealiseerd. Pas in 1960 stond het eerste echte EK voetbal op het programma, toen nog onder de noemer ‘Europacup voor landen’.

Het Europees kampioenschap is in de afgelopen 60 jaar wel wat veranderd. Vooral het aantal deelnemende teams is flink gestegen. In 1960 deden er maar vier landen mee aan het eindtoernooi, en inmiddels zijn dat er al 24. Ook is er het nodige geëxperimenteerd op de wedstrijden spannender te maken. In plaats van een systeem met verlenging en strafschoppen werkte de UEFA korte tijd met de golden goal en silver goal. Dat bleek geen succes, want de voetbalbond is alweer een aantal edities terug bij het oude verlengingssysteem. Gelukkig maar, want dat levert in de knock-outfase heel wat spannende strafschoppenseries op.

Een paar grote kanshebbers, maar ook veel outsiders

Sinds 1960 is er elke vier jaar een Europees kampioenschap geweest. Er zijn een paar landen die vrijwel altijd kansrijk zijn. Duitsland, Spanje en Frankrijk wisten bijvoorbeeld meerdere keren de titel te veroveren. Maar vlak ook Portugal, Italië en Engeland niet uit. Daarnaast zijn elke editie weer meerdere gevaarlijke outsiders. Het is maar net welk team op dat moment goed in vorm is en vooral ambitie en strijdlust toont. Dit laatste kan zomaar het verschil betekenen tussen winst en verlies.

Er staat heel wat op het spel tijdens het EK. Want hoewel spelers allemaal dromen van het landskampioenschap met de club waar ze voor uitkomen, is het nóg mooier om het eigen land te vertegenwoordigen. Het winnen van het EK staat bij veel voetballers dan ook hoog op het verlanglijstje. Het land dat wint mag zich vier jaar lang Europees kampioen noemen. Daarna is het de vraag of het elftal de titel kan prolongeren. De geschiedenis wijst uit dat prolongatie heel erg lastig is. Tot nu toe lukte het alleen Spanje om twee keer achter elkaar de Europese titel te veroveren.

Heel Europa is een maand lang in voetbalsferen

Voor de echte voetbalfan zijn er veel interessante competities en toernooien om op te wedden. Maar het Europees kampioenschap heeft toch net iets extra’s. Dit is het toernooi waar het hele continent naar uitkijkt. Zelfs de sfeer in het land verandert als het EK op het punt van beginnen staat. Het is te hopen dat overal in de straten de zwart-geel-rode vlag te zien is en dat fans voor grote schermen samendrommen om zo de wedstrijden te volgen. Want dat betekent dat het Belgische elftal nog steeds kans maakt op de titel.

Het EK voetbal staat garant voor een maand lang spanning, zelfs als de Rode Duivels zijn uitgeschakeld of zich niet kwalificeren. Bij dit toernooi komen namelijk de beste spelers van Europa het veld op en zij willen stuk voor stuk indruk maken. Hierdoor staan er heel wat wedstrijden op het programma die extreem spannend zijn en waarin vooral goed voetbal te zien is. Als Spanje en Frankrijk de strijd aangaan op het voetbalveld, is het toch spannend om te zien wie er wint. Het EK voetbal is dan ook bij uitstek geschikt voor een live weddenschap. De bookmakers pakken bovendien behoorlijk uit als het aankomt op het Europees kampioenschap. U kunt tijdens de wedstrijden dus kiezen uit de meest uiteenlopende weddenschappen.

De voorpret begint met de kwalificatierondes

Het is soms lang wachten voor het EK begint. Het toeleven naar het toernooi begint vaak al zodra het WK is afgelopen. Gelukkig hoeft u dan geen twee te wachten tot u weer kunt wedden op een groot voetbalkampioenschap. Bijna anderhalf jaar voordat het EK echt van start gaat, kunt u zich namelijk richten op de kwalificatierondes.

De schifting tijdens de kwalificaties is hard nodig. Er zijn 55 landen aangesloten bij de UEFA en zij strijden om de 24 tickets voor het hoofdtoernooi. Kleine voetballanden sneuvelen al snel tijdens de kwalificaties. Hierdoor blijft de echte top van Europa over, en zij mogen zich uiteindelijk bewijzen tijdens het EK.

Het EK gaat van de groepsfase over in de knock-outfase

Elke fase van het EK heeft zo zijn charme. Dat geldt zeker voor de groepsfase. Zodra duidelijk is welke landen zich kwalificeren, volgt de loting voor de groepen. De 24 deelnemers uit het hoofdtoernooi komen terecht in zes groepen van vier. Om ervoor te zorgen dat de sterkste voetballanden elkaar niet meteen uitschakelen, werkt de UEFA met groepshoofden. Maar zelfs deze groepshoofden zijn er lang niet zeker van dat ze deze eerste fase overleven. Van de vier teams uit de poule zijn alleen de nummers 1 en 2 zeker van de knock-outfase. Al mogen ook de beste nummers 3 uiteindelijk door in het toernooi.

Wedden op de groepsfase betekent dat u vrijwel elke dag kunt inzetten op spannende matches. In elke poule zijn er zes wedstrijden te spelen, dus dat levert in korte tijd heel wat mooie duels op. Daarnaast is het natuurlijk ook interessant om te voorspellen welke landen groepswinnaar worden en doorgaan naar de achtste finales. Het voordeel van de groepsfase is dat een verloren wedstrijd niet meteen fataal is. Dat is wel anders zodra de knock-outfase aanbreekt. Er zijn vier rondes te spelen: de achtste finale, kwartfinale, halve finale en uiteraard de grote finale. In elke ronde spelen de clubs maar één wedstrijd. Geen herkansing dus in de returns. In de knock-outfase zien we ook steeds meer wedstrijden tussen twee grote voetballanden. En dan is het de vraag wie er aan het langste eind trekt. Gaat Duitsland door of wordt het toch een zege voor Frankrijk? Het is een lastige keuze, maar dat maakt wedden op de knock-outfase van het EK juist zo boeiend.

Wedden op de kampioen of de topscorer

Elk EK heeft zo zijn uitblinkers. Allereerst is er natuurlijk de belangrijkste uitblinker van allemaal: het elftal dat de EK-titel pakt. Meestal is er tot ver in het toernooi nog geen pijl uit te trekken. Kijk maar naar het EK van 2016, met Portugal en gastland Frankrijk als finalisten. Met een 0-0 op het scorebord kwam de Fransman Gignac in de blessuretijd dicht bij een doelpunt. Maar helaas voor Les Bleus werd het toch verlengen. Om het nog erger te maken, wist de Portugese aanvaller Éder in de 109e minuut te scoren. Na de finale van het EK 2016 hebben veel gokkers hun inzet verloren. Want tot verrassing van velen werd Portugal gehuldigd als kampioen; de grote favoriet Frankrijk had het nakijken. U neemt natuurlijk nog meer risico als u wedt op de kampioen terwijl de finalisten niet eens bekend zijn. Hoe eerder u de weddenschap aangaat, hoe hoger de quoteringen vaak zijn. Het kan hierdoor zeer winstgevend zijn om al vroeg een keuze te maken en uw favoriet aan te wijzen.

Nu we het toch over uitblinkers hebben, verdienen ook de topscorers de aandacht. Bij vrijwel elke bookmaker kunt u geld inzetten op speler die tijdens het EK de meeste doelpunten maakt. Die speler komt terecht in een rijtje met grote namen. In 2016 was Antoine Griezmann bijvoorbeeld topscorer van het toernooi. Hij scoorde zes keer. Een mooi doelsaldo, al valt dit in het niet bij Michel Platini, die in 1984 maar liefst negen keer wist te scoren voor Frankrijk. Wedden op de topscorer van het EK vergt wat denkwerk. U maakt namelijk de meeste kans als u inzet op een speler die aan een aantal voorwaarden voldoet. Zo moet hij iemand zijn die makkelijk scoort en bovendien in vorm is. Daarnaast is het essentieel dat hij speelt voor een land dat het ver weet te schoppen. Die ene goede spits gaat echt geen topscorer worden als zijn team al in de groepsfase wordt uitgeschakeld. Het is daarom verstandig om met een schuin oog naar het speelschema te kijken voordat u inzet op de speler die het meest weet te scoren. Op deze manier vergroot u de kansen als u gaat wedden op het EK.

EERLIJKE REVIEWS
BELGISCHE BOOKMAKERS
HET LAATSTE NIEUWS
WED STRATEGIEËN