Kennisbank

Zoekresultaten
Vul hierboven uw zoektermen in

Voorselectie:

Wedden op Jupiler Pro League

Details
Geplaatst op: 11 nov 2019
In categorie: Wedden op co...
Gelezen: 4099 keer
Dit artikel delen:

De Jupiler Pro League (of Eerste Klasse A, zoals u wilt) is elke week weer goed voor mooie voetbalduels. Dat betekent ook dat er heel wat interessante voetbalweddenschappen voor u klaarstaan. Neem een kijkje met ons mee in de grootste Belgische voetbalcompetitie, de Jupiler Pro League. Weet u al op welke Belgische club u uw geld op inzet?

Wedden op een voetbalcompetitie die u al jaren volgt

De Eerste Klasse A is erg populair onder Belgische gokkers. Dat is ook niet zo gek, want hoogstwaarschijnlijk is dit een competitie die u al jaren volgt. Misschien zit u elke week trouw in het stadion om Club Brugge, Standard Luik of Zulte-Waregem aan te moedigen. Of volgt u de Pro League via de samenvattingen op tv? Wat het ook is, de Jupiler Pro League is echt zo’n competitie waar u veel van ziet en veel over leest. Kennis van een voetbalcompetitie is een eerste vereiste voor een weddenschap. Onze eigen Pro League hoort dus gewoon in uw lijstje met favorieten te staan.

Er schuilt natuurlijk wel een gevaar in het wedden op de Pro League. De kans is namelijk groot dat u enigszins bevooroordeeld bent. Voor fans van Anderlecht is het toch lastig om objectief naar de kraker tegen Standard Luik of Club Brugge te kijken. Onbewust speelt clubliefde hierin toch een rol. Met alle gevolgen van dien. Pas dus op met het wedden op uw favoriete club en kies in plaats daarvan voor een wedstrijd waar u wel met genoeg afstand naar kunt kijken. Dit helpt u om de winkansen te vergroten. Wedden op de Pro League betekent in ieder geval één ding: u zet uw geld in op de oudste competitie van het Europese vasteland.

Een competitie met 125 jaar geschiedenis

De geschiedenis van onze eigen Eerste Klasse A gaat terug naar seizoen 1895/1896. Er was toen nog geen sprake van een competitie met zestien clubs en ook de kampioensronde en play-offs om promotie/degradatie ontbraken. Het eerste seizoen startte met zeven voetbalclubs, waarbij Brussel met vier teams goed vertegenwoordigd was. Toch komt de eerste officiële kampioen van het Belgische voetbal niet uit onze hoofdstad. Het is FC Liégeois die zich de allereerste landskampioen mag noemen. Niet alleen van België, maar van het hele Europese vasteland. De Eerste Klasse A heeft in 1895/1896 de toon gezet voor alle andere nationale competities die in de daaropvolgende decennia volgden.

De afgelopen 125 is de KBVB voortdurend betrokken geweest bij de organisatie van de nationale voetbalcompetitie. In de eerste jaren gebeurde dat nog onder de naam UBSSA (Union Belge des Sociétés de Sports Athlétiques), een organisatie waarin zowel voetbal als wielrennen en atletiek was vertegenwoordigd. In 1912 splitste de voetbalbond zich af en zo ontstond uiteindelijk de KBVB. Tot op de dag van vandaag is de Koninklijke Belgische Voetbalbond de drijvende kracht achter de Jupiler Pro League.

Dit zijn de grote kampioenen van de Eerste Klasse A

De Eerste Klasse A heeft in 125 jaar tijd heel wat kampioenen voortgebracht. De landskampioenen uit de eerste jaren (FC Liégeois, maar ook bijvoorbeeld Racing Club Brussel en Union Sint-Gillis) zijn inmiddels niet meer te bewonderen in de hoogste voetbalcompetitie. Tegenwoordig zijn er andere kanshebbers op de landstitel. Wat te denken van KRC Genk en Club Brugge? Ook KAA Gent en Standard Luik wisten de afgelopen jaren de hoofdprijs binnen te halen. Maar er is één club de echte kampioen als het gaat om aantal landstitels, en dat is RSC Anderlecht. De ploeg mocht in de geschiedenis van het Belgische voetbal al bijna 35 keer de titel mee naar huis nemen. 

Het interessante van de Jupiler Pro League is dat er elk jaar meerdere ploegen meedingen om het landskampioenschap. Bij bijvoorbeeld de Duitse Bundesliga is dat wel anders. Daar heeft u een behoorlijk grote winkans als u in het begin van het seizoen uw geld inzet op een landstitel voor Bayern München. In de Pro League is de strijd om het kampioenschap vaak een stuk spannender. Durft u het aan om vroeg in het seizoen een voorspelling door te geven? Deze weddenschap kan zomaar een grote beloning waard zijn.

Het is tijd voor het eerste deel, oftewel de reguliere competitie

Voordat clubs kunnen dromen van het kampioenschap, moeten ze nog een lange weg afleggen. Die weg begint met 30 speelrondes in de reguliere competitie. In de Pro League is er plek voor 16 clubs, en voor elke tegenstander staat er een uit- en thuiswedstrijd op het programma. Deze 30 speelrondes leveren elk seizoen weer mooie duels op. Wedstrijden met twee echte topclubs kunnen zomaar goed zijn voor een doelpuntenfestijn. Ga dus voor een hoger/lager weddenschap of zet uw geld in op de speler die het eerst scoort. Een halftime/fulltime weddenschap is juist interessant als de statistieken duidelijk zijn en u wel een idee heeft hoe het duel gaat verlopen. Hoe staan de zaken ervoor bij rust en hoe gaat de wedstrijd eindigen? Een goede voorspelling levert ongetwijfeld een mooi winstbedrag op. Zelfs als Club Brugge tegen de hekkensluiter speelt, zijn er genoeg weddenschappen te vinden die de match een stuk spannender maken.

Als het reguliere deel van de Pro League is afgelopen, houden de overeenkomsten met competities van andere grote, Europese voetballanden trouwens op. Want waar de meeste landen na de reguliere speelrondes de balans opmaken en de kampioen kronen, is er in de Eerste Klasse A nog een tweede deel van de competitie. We hebben het dan natuurlijk over de kampioenschapsronde. De clubs die zich niet kwalificeren voor de kampioenschapsronde, komen terecht in de gewone play-offs. En ook daar valt nog veel te winnen.

Deel twee: de strijd om het kampioenschap…

Zodra het voorjaar in zicht is, maken de voetbalclubs zich op voor het tweede deel van de Jupiler Pro League. De top 6 van de eerste 30 speelrondes wordt toegelaten tot de kampioenschapsronde. De naam zegt eigenlijk alles al. Want deze clubs maken onderling uit wie zich kampioen van België mag noemen. Dit deel van de competitie bestaat uit 10 speelrondes, wat dus neerkomt op een uit- en thuiswedstrijd tegen elke overgebleven tegenstander.

De wedstrijden uit de reguliere competitie zijn op dit punt van het seizoen niet voor niets geweest. De clubs mogen namelijk de helft van de bij elkaar gesprokkelde punten meenemen naar de kampioenschapsronde. Maar een goed eerste deel van de competitie biedt absoluut geen garantie op een landstitel. Er zijn nog 5 andere kanshebbers, en zij doen er alles aan om het de koploper zo moeilijk mogelijk te maken. De kampioenschapsronde betekent in ieder geval één ding: alleen de beste clubs van de competitie nemen het tegen elkaar op. Niet zo gek dus dat meer en meer gokkers de Jupiler Pro League weten te vinden als het seizoen bijna ten einde komt.

… maar ook om Europees voetbal

Voor de landskampioen ligt een mooie extra prijs klaar, want de club plaatst zich automatisch voor de groepsfase van de Champions League. Ook de nummer 2 en 3 mogen Europa in. Zij stromen door naar de voorrondes van de Champions League of de Europa League. Maar er valt nóg een ticket te verdienen voor clubs met Europese ambities. En dat is precies waar het om draait in de play-offs die de nummers 7 tot en met 15 spelen. Bij deze play-offs beginnen de clubs weer helemaal opnieuw. Tenminste, als het op punten aankomt. Net als in de kampioenschapsronde zijn er 10 wedstrijden te spelen. Hierbij mengen ook een paar clubs uit de Eerste Klasse B zich in de strijd. Er ontstaat bijna een heel nieuwe competitie, die losstaat van het reguliere deel van de Jupiler Pro League. Dat ticket voor de derde voorronde van de Europa League is zeker een mooie prijs om voor te strijden. Aangezien elke club op nul begint, ligt alles weer open. Dat biedt kansen voor clubs die het seizoen slecht van start gingen, maar inmiddels toch lekker op dreef zijn. Wie weet kunnen zij die goede resultaten van de laatste tijd omzetten in een Europees ticket. Voor de nummer laatst van de Eerste Klasse A is het overigens over en uit. De club degradeert en komt het volgende seizoen uit in de Eerste Klasse B.

Wedden op uitblinkers en trainerswissels

De Jupiler Pro League is populair onder voetbalfans. Dat hebben de bookmakers natuurlijk ook in de gaten. Bookmakers die actief zijn op de Belgische gokmarkt, bieden vaak een behoorlijke variatie aan weddenschappen aan. U kunt onder andere inzetter op de topscorer van het seizoen of de speler met de meeste succesvolle assists. Er zijn zelfs bookmakers die allerlei speciale weddenschappen aanbieden rondom de Jupiler Pro League. Misschien begint het te rommelen in een ploeg en kan het gewoon niet lang meer duren voordat de trainer vertrekt. Wedden op de eerstvolgende coach die vertrekt is dan een goed alternatief voor al die 1×2, hoger/lager of halftime/fulltime weddenschappen.

Fans het Belgische voetbal hoeven zich niet alleen te richten op de Eerste Klasse A. Bij de meeste bookmakers is er namelijk ook aandacht voor de Eerste Klasse B en natuurlijk de Croky Cup. Houd het wedaanbod goed in de gaten en maak uw keuze uit de interessantste wedstrijden van de week!

EERLIJKE REVIEWS
BELGISCHE BOOKMAKERS
HET LAATSTE NIEUWS
WED STRATEGIEËN