Kennisbank

Zoekresultaten
Vul hierboven uw zoektermen in

Voorselectie:

Wedden op FIFA World Cup (WK)

Details
Geplaatst op: 28 okt 2019
In categorie: Wedden op co...
Gelezen: 3781 keer
Dit artikel delen:

Elke vier jaar begint het weer te kriebelen. Het WK voetbal is in aantocht en dat betekent dat we heel veel mooie wedstrijden, individuele acties en indrukwekkende doelpunten gaan zien. En oké… soms zitten er ook wedstrijden tussen waar u zich minder op verheugt. Want moet u echt 90 minuten uittrekken om te kijken naar een duel tussen Saoedi-Arabië en Egypte? Dat hoeft natuurlijk niet, maar met een weddenschap zijn zelfs dit soort wedstrijden in de groepsfase interessant. Bovendien worden dagen met dit soort minder spectaculaire duels afgewisseld met echte krakers. Natuurlijk zit u aan de buis gekluisterd zodra Les Bleus of de Goddelijke Kanaries in de catacomben staan te wachten. Het wereldkampioenschap voetbal is echt zo’n toernooi dat de hele wereld een maand lang in spanning houdt. Zelfs als u normaal gesproken niet zo’n voetbalfan bent, kunt u waarschijnlijk niet wachten tot de wedstrijden beginnen. Hopelijk laten de Rode Duivels zich van hun beste kant zien, maar anders zijn er nog genoeg andere landen over die het WK spannend maken. 

Wereldkampioenschap voetbal sinds 1930

Voetbal is bijna overal ter wereld populair. Het WK is dan ook een mooie kans om de krachten te meten en te kijken welk land het beste elftal heeft. Anno nu is het wereldkampioenschap een groots opgezet toernooi waarbij alles uit de kast wordt gehaald. Dat was in de beginjaren wel anders. Voor het eerste officiële WK van 1930 moesten de elftallen afreizen naar Uruguay, wat voor veel Europese landen een te groot obstakel bleek. Slechts vier Europese voetbalteams stemden toe met het toernooi, waaronder Frankrijk en ook België. Van de dertien landen die in totaal meededen, werd gastland Uruguay gehuldigd als eerste wereldkampioen voetbal ooit. 

Volop strijd op de route naar de WK-titel

Tijdens het WK voetbal (ook wel bekend onder de benamingen FIFA World Cup of Coupe du Monde) staat er heel wat op het spel. De wereldtitel is de belangrijkste titel die er is, en alleen de beste voetballanden maken kans om te winnen. Dat is wel te zien aan de lijst met winnaars. Sinds de start van het toernooi in 1930 zijn er 21 wereldkampioenschappen voetbal georganiseerd, die in totaal acht verschillende winnaars opleverden. Brazilië voert de lijst aan met vijf wereldtitels, gevolgd door Italië en Duitsland met vier. Verder wisten ook Uruguay, Engeland, Argentinië, Frankrijk en Spanje het WK voetbal te winnen. Helaas nog geen wereldtitel voor België, al waren de Rode Duivels in 2018 behoorlijk dichtbij.

Voor voetballers is het winnen van het WK een grote droom. Dit is het hoogst haalbare en iedere speler wil zich laten gelden. Hierdoor zien we vaak extra veel strijdlust en stijgen sommige voetballers zelfs boven zichzelf uit. Met de mooiste doelpunten tot gevolg. Wie herinnert zich niet de snelle dribbel, schijnbewegingen en de uiteindelijke goal van Maradona in de kwartfinale van het WK 1986? Wat recenter is de snoekduik waarmee Oranje-speler Robin van Persie de bal rechtstreeks in het doel kopt, precies over de keeper van Spanje heen. Spelers doen er alles aan om hun moment in de wedstrijden te pakken. Ze hopen natuurlijk allemaal dat dat leidt tot een finale. Er valt trouwens nog meer te winnen dan alleen de eeuwige roem die zo’n wereldtitel met zich meebrengt. Zo is er die gouden trofee die bij de start van de finale al zichtbaar langs het veld staat. Dit is de trofee die iedere voetbalfan graag tijdens de inhuldiging van eigen elftal wil bewonderen. Maar er is maar één land waar die gouden trofee naartoe gaat. Dat is wel een ander verhaal als het gaat om het prijzengeld. Voor elk deelnemend land ligt er een flink geldbedrag klaar, en dat loopt alleen maar verder op als de kwartfinale, halve finale of zelfs finale wordt bereikt. 

Het is eerst zaak om de kwalificaties te overleven

Zodra het wereldkampioenschap voetbal op punt van beginnen staat, reizen de elftallen af naar het gastland. In de geschiedenis zijn er al veel verschillende gastlanden geweest, van Rusland en Zuid-Afrika tot Mexico, Italië en Duitsland. Gastland zijn heeft één groot voordeel: het nationale elftal is automatisch geplaatst. Voor de overige teams is er eerst nog de strijd om plaatsing. Voor bookmakers en voetbalwedders is dat goed nieuws, want de WK-kwalificaties leveren weer heel wat weddenschappen op.

Wereldvoetbalbond FIFA heeft een heel systeem uitgewerkt aan de hand waarvan de deelnemers van het WK worden bepaald. Dat is ook hard nodig, want er zijn meer dan 200 landen aangesloten bij de FIFA. En in principe hebben die allemaal evenveel recht op een plek in het hoofdtoernooi. Omdat een toernooi met 200 elftallen iets te veel gevraagd is, zijn er continentale kwalificatietoernooien in het leven geroepen. Deze kwalificatiereeksen zijn altijd goed voor verrassingen en teleurstellingen. Tijdens het WK van 2018 ontbraken bijvoorbeeld echte voetballanden als Chili, Nederland en Italië. Zij vlogen er allemaal in de kwalificaties uit, dus onderschat deze wedstrijden nooit. Bij de bookmakers kunt u inzetten op de landen die zich plaatsen óf op de vele kwalificatiewedstrijden. Verwacht geen kwalificaties uit Azië, Afrika of het Midden-Oosten. In de aanloop naar het WK richten de bookmakers zich vooral op de Europese elftallen. 

Wedden op de groepsfase en knock-out fase

Met de kwalificaties leven voetballers en fans al twee jaar toe naar het WK. Eens in de vier jaar, van half juni tot half juli, is het weer een maand lang genieten van ’s werelds beste voetbalteams. Tenminste, dat was lange tijd de traditie. Met het WK van 2022 in Qatar wordt die maand in de zomer verruild voor lange voetbalmaand in de winter. Dat doet niets af aan de rest van het toernooi. 32 landen strijden via de groepsfase en de knock-out fase om een plekje in de finale. Een WK met 32 landen is in Qatar meteen voor het laatst. Vanaf 2026 mogen maar liefst 48 landen meedoen aan het hoofdtoernooi. Dit biedt meer kansen tijdens de kwalificaties, maar verhardt de strijd als het WK eenmaal begint. Dit kan dus een interessante zet zijn geweest van de FIFA.

Het WK start standaard met een groepsfase, waarin normaal gesproken de echte voetbalreuzen zich onderscheiden van de kleine landen. Al loopt die groepsfase niet voor iedereen zoals gehoopt. Waar Duitsland in 2014 nog tot wereldkampioen werd gekroond, kon die Mannschaft in 2018 na de poulefase rechtstreeks naar huis. Geen prolongatie van de titel, maar wel veel kritiek vanuit eigen land. Wacht dus niet met wedden tot de spannende knock-out fase van het WK aanbreekt. Ook de groepsfase kan veel geld opleveren als u dit soort onverwachte uitschakelingen zien aankomen. 

Geld inzetten op wedstrijden…

De bookmakers en media pakken echt uit zodra het WK van start gaat. De wedstrijden zijn via allerlei kanalen rechtstreeks te volgen en dat biedt natuurlijk volop mogelijkheden voor een live weddenschap. Als de spelers het veld opkomen en zich opstellen voor de volksliederen, ziet u de concentratie en strijdlust al toenemen. Zodra de scheidsrechter eenmaal fluit voor de aftrap, kan het gevecht om het halen van de volgende ronde beginnen. De opties voor live wedden zijn eindeloos. Wie maakt het eerstvolgende doelpunt? En gaat dat doelpunt in de komende 10 minuten vallen of moeten we langer wachten tot er gescoord wordt? Ook 1×2 weddenschappen, hoger/lager weddenschappen, halftime/fulltime weddenschappen Draw No Bets en handicapweddenschappen maken de WK-wedstrijden spannend. Een goede voorbereiding helpt u om de juiste weddenschap uit te kiezen. Staat Brazilië tegenover een klein voetballand als Marokko, dan maakt u met een 1×2 weddenschap weinig winst. Een handicapweddenschap kan daarentegen heel gunstig zijn, zeker als u Marokko met een flinke voorsprong aan de match laat beginnen. 

… of wedt u liever op uitblinkers of de aanstaande kampioen?

Live wedden op het WK is populair, maar een pre-match weddenschap heeft ook zo zijn voordelen. U heeft namelijk alle tijd om tot een weloverwogen beslissing te komen. Bovendien kan een pre-match weddenschap veel geld opleveren, bijvoorbeeld als u in een vroege fase inzet op de wereldkampioen of de topscorer van het toernooi. Als het WK nog ver weg is, is het voor de bookmakers een lastige taak om de kansen van ieder land goed in te schatten. Landen als Brazilië, Frankrijk, Duitsland, Argentinië en Spanje zijn altijd gevaarlijk doordat ze goede spelers hebben. Toch is er meer nodig dan alleen een goede spits en een sterk middenveld. Om het WK te winnen, moet alles kloppen en moeten de spelers elkaar perfect aanvoelen en aanvullen. Het is moeilijk daar iets over te zetten als het nog een jaar duurt voordat het kampioenschap begint. Voor u liggen daar mooie kansen, als u tenminste van een flinke gok houdt. Dat geldt ook voor de topscorer van het toernooi. Er zijn veel kanshebbers waardoor de quoteringen behoorlijk worden opgedreven. In 2018 was de Gouden Schoen voor Engelsman Harry Kane, maar dat had zomaar anders kunnen lopen als Griezmann, Lukaku of Ronaldo net wat betere kansen hadden gekregen. Eén ding is zeker: om topscorer te worden, moet het elftal het ver schoppen in het toernooi.  

EERLIJKE REVIEWS
BELGISCHE BOOKMAKERS
HET LAATSTE NIEUWS
WED STRATEGIEËN