Kennisbank

Zoekresultaten
Vul hierboven uw zoektermen in

Voorselectie:

Wedden op Eredivisie

Details
Geplaatst op: 29 okt 2019
In categorie: Wedden op co...
Gelezen: 2556 keer
Dit artikel delen:

De Nederlandse Eredivisie is elke week weer goed voor mooie voetbalwedstrijden. De clubs moeten zich 34 speelrondes lang bewijzen, waarbij de strijd vooral draait om de landstitel en de bijbehorende kampioensschaal. De club die wint, wacht een warm onthaal van de fans. Hele binnensteden worden afgesloten als de kersverse kampioen de schaal mag komen showen aan het eigen publiek. Dit soort momenten van euforie worden afgewisseld met grote teleurstellingen. Want er zijn altijd clubs die nét langs de titel of een ticket voor Europees voetbal grijpen. De Nederlandse Eredivisie is misschien niet de populairste of beste voetbalcompetitie van Europa, maar er zit zeker spanning in. Hoog tijd dus om u eens te verdiepen in de wereld die Eredivisie heet!

De Grote Drie van de Eredivisie

In onze eigen Jupiler Pro League vormen Club Brugge, Standard Luik en Anderlecht de traditionele Grote Drie. Het Nederlandse voetbal kent ook zo’n trio. In de Eredivisie bestaat de Grote Drie van oudsher uit Ajax, Feyenoord en PSV. Dit zijn de clubs die in de geschiedenis de meeste landstitels hebben behaald. De sterren op de shirts zijn al veelzeggend. Nederland werkt met een systeem waarbij de clubs per tien gewonnen landstitels een ster op het voetbalshirt mogen dragen. Hieruit blijkt meteen dat Ajax de onbetwiste kampioen is. Met 34 landstitels op zak prijken er drie sterren op het shirt. PSV volgt met twee sterren en 24 overwinningen. Het Rotterdamse Feyenoord heeft inmiddels 15 landstitels achter de naam staan en speelt dus met één ster op het shirt.

De kloof met de rest van de Eredivisie is groot, tenminste als het om het landskampioenschap aankomt. Toch duiken er zo nu en dan andere namen op in de lijst met kampioenen. Zo was 2008/2009 het seizoen van de Alkmaarse club AZ. Het seizoen erna mocht FC Twente de kampioensschaal mee naar huis nemen. Staar u dus niet blind op de Grote Drie van het Nederlandse voetbal, want er zijn meer kapers op de kust. Al was er sinds de officiële start van de Eredivisie in seizoen 1956/1957 maar zes keer een andere winnaar dan Ajax, PSV of Feyenoord. 

Achttien clubs strijden om het landskampioenschap

Elk jaar in augustus gaan achttien clubs de strijd aan om het landskampioenschap van Nederland. Veel voetbalclubs zien we seizoen na seizoen weer in de Eredivisie terug. Maar kans op degradatie is er ook. De slechts presterende clubs spelen het volgende seizoen in een lagere divisie, die bekendstaat als de Eerste Divisie. De beste clubs uit de Eerste Divisie maken dan weer kans op promotie en voegen zich het volgende jaar wellicht bij de achttien clubs van de Eredivisie. Dat winst en verlies soms dichtbij elkaar liggen, bewijst FC Twente wel. Waar de club in 2010 nog trots de kampioensschaal omhoog mocht houden, waren daar acht jaar later de tranen. De club degradeerde uit de Eredivisie en moest de weg omhoog weer zien te vinden. Dat is overigens wel gelukt, want na een jaar afwezigheid is deze club uit Enschede weer een vaste waarde in de hoogste voetbaldivisie van Nederland.

Er wordt inmiddels al meer dan zestig jaar gestreden om de titel in de Eredivisie. De KNVB (Koninklijke Nederlandse Voetbalbond) startte met het toernooi in seizoen 1956/1957. Voor die tijd was er overigens al sprake van een Nederlands kampioenschap voetbal. In 1898 werd het toernooi voor het eerst georganiseerd, met de Rotterdamse club Concordia als grote winnaar. Concordia bestaat niet meer, en ook de opzet van het kampioenschap is behoorlijk. Waar het eerst om een amateurcompetitie met regionale kampioenen ging, is het inmiddels een zeer professionele competitie waarin ’s lands beste clubs en spelers de krachten meten. De KNVB heeft hier een groot aandeel in gehad. De bond werd in de jaren 50 opgericht met als doel om het Nederlandse voetbal te professionaliseren. Dat is gelukt. Tegelijk met die nieuwe opzet werd ook de nieuwe naam geïntroduceerd. De Eredivisie is sinds seizoen 1956/1957 dé competitie die Nederlandse voetbalclubs graag willen winnen. 

Zo verloopt het Eredivisie-seizoen

Het Eredivisie-seizoen verschilt duidelijk van die van onze eigen Pro League. Er zijn namelijk geen play-offs waarin de hoogste geplaatste clubs het nogmaals tegen elkaar opnemen om de uiteindelijke landskampioen te bepalen. De strijd om het Nederlandse landstitel zit wat dat betreft een stuk eenvoudiger in elkaar.

De Eredivisie bestaat uit 34 speelrondes, waarbij elke tegenstander een uit- en thuiswedstrijd oplevert. Een snelle rekensom leert u dat er in totaal 306 wedstrijden zijn om op te wedden. Genoeg mogelijkheden dus om geld te verdienen aan de Eredivisie. Het seizoen start elk jaar in augustus en vanaf dan gaat de competitie vrijwel wekelijks verder. Alleen rond de kerst ligt de Eredivisie kort stil. Dat is meteen een goed moment voor clubs om te kijken hoe ze ervoor staan en wat er in de rest van het seizoen nog haalbaar is. Aan het eind van die 34 speelrondes wordt namelijk de uiteindelijke balans opgemaakt. De club met de meeste punten wint de Eredivisie en pakt de kampioensschaal. De laatste speelronde wordt meestal in de maand mei afgewerkt, maar vaak is de landskampioen al eerder bekend. Wacht dus niet té lang met wedden op de Eredivisie-kampioen, anders bent u misschien te laat. 

Play-offs om degradatie en Europees voetbal

Zodra de winterstop aanbreekt, wordt er al het een en ander duidelijk. Er blijven nog maar een paar clubs over die serieus kans maken op de landstitel. Daarnaast zijn er voetbalclubs die angstvallig naar beneden kijken. Hen hangt rechtstreekse degradatie naar de Eerste Divisie boven het hoofd. Lange tijd was het alleen de nummer 18 van de competitie die rechtstreeks degradeerde. De nummer 16 en 17 kregen nog een tweede kans in de play-offs. Met ingang van seizoen 2019/2020 is die regel aangepast. Niet één maar twee clubs degraderen rechtstreeks naar de Eerste Divisie, wat de strijd in de onderste regionen van de Eredivisie nóg spannender maakt. De nummer 16 van de competitie moet zich aan het eind van het seizoen nog steeds bewijzen in de play-offs om degradatie.

Het eind van het voetbalseizoen is in Nederland gevuld met allerlei soorten play-offs. Behalve de strijd om promotie/degratie staan er namelijk ook play-offs op het programma die de tickets voor Europees voetbal moeten verdelen. Na de winterstop beginnen er dus allerlei verschillende belangen op te komen. De onderste clubs willen vooral niet degraderen, de bovenste clubs richten hun blik op de landstitel en de middenmoot kijkt met een schuin oog naar Europees voetbal. Dit maakt het tweede deel van de Eredivisie behoorlijk spannend. De nummers 1 tot en met 3 hoeven zich niet druk te maken om play-offs voor Europees voetbal. Zij krijgen automatisch een plek toegewezen in de Champions League of Europa League. Het zijn de nummers 4 tot en met 7 die na de reguliere speelrondes nog extra wedstrijden spelen, die hopelijk naar Europees voetbal leiden.

Wedden op de wekelijkse competitiewedstrijden

Met 306 reguliere competitiewedstrijden én de play-offs aan het eind van het seizoen, valt er voor liefhebbers van de Eredivisie heel wat te wedden. Richt u op de winnaar van het duel en ga voor een 1×2 weddenschap of de correcte score. Al kunt u natuurlijk ook live inzetten op het eerstvolgende doelpunt of het totale aantal goals voor de thuisploeg. De Nederlandse Eredivisie hoort bij de grotere voetbalcompetities van Europa, dus de bookmakers bieden veel verschillende wedopties aan. Kijk van tevoren wel goed naar de actuele stand en de onderlinge duels uit het verleden. Er zitten namelijk behoorlijk grote verschillen tussen de top van de Eredivisie en de clubs die standaard in het rechterrijtje staan. Als Ajax het opneemt tegen PEC Zwolle of ADO Den Haag, kan de wedstrijd voor de Amsterdammers zomaar uitlopen op een doelpuntenfestijn. Met de juiste voorbereiding weet u al snel wat ieders kansen zijn en wie de favoriet of underdog is. Spelen er twee subtoppers tegen elkaar, dan is het lastig inschatten hoe de wedstrijd gaat verlopen. Een live weddenschap is op dit soort momenten zeker een goede optie. Bookmakers die een livestream op het platform hebben staan, nemen de Eredivisie-wedstrijden graag mee in hun aanbod.

Richt uw blik op het einde van het seizoen

Wedden op de wekelijkse competitiewedstrijden is interessant, maar vergeet niet om daarnaast het einde van het seizoen in de gaten te houden. Als de 34 speelrondes voorbij zijn, wordt de landskampioen gehuldigd. Heeft u vanaf het begin al een duidelijk idee waar de titel naartoe gaat? Met een vroege weddenschap kunt u wellicht profiteren van hoge quoteringen. Als u zich toch op het eind van het seizoen richt, kijk dan meteen naar de mogelijke topscorers. De Eredivisie heeft in het verleden een aantal beroemde topscorers opgeleverd. Onder andere Luuk de Jong, Dušan Tadić, Memphis Depay, Ruud van Nistelrooij, Luc Gilis en Johan Cruijff gingen er ooit vandoor met de titel van best scorende speler van het seizoen. Het is aan u om te voorspellen wie zich dit seizoen de topscorer van de Eredivisie mag noemen. Het eind van het voetbalseizoen kan trouwens nog verrassende uitslagen opleveren. Als de landstitel al is vergeven en er niets meer kan veranderen aan de top 3, dan is de kans groot dat de echte topclubs hun focus verliezen en met minder strijdlust aan de wedstrijd beginnen. Misschien bezorgt zo’n matige wedstrijd van Ajax of PSV u wel een mooi winstbedrag!

EERLIJKE REVIEWS
BELGISCHE BOOKMAKERS
HET LAATSTE NIEUWS
WED STRATEGIEËN