Wedden op Beker van België (Croky Cup)
Details
Geplaatst op: | 26 nov 2019 |
In categorie: | Wedden op co... |
Gelezen: | 3035 keer |
Dit artikel delen: |
Bijna elk land heeft zijn eigen bekertoernooi. Zo ook België. Al sinds het begin van de twintigste eeuw strijden de clubs om de beker. Maar het draait niet alleen om de beker en de juichende fans. De club die de Beker van België (of Croky Cup, zoals u wilt) weet te winnen, mag namelijk ook Europa in. Het bekertoernooi biedt dus mooie kansen voor teams die zich niet via de Jupiler Pro League weten te plaatsen voor Europees voetbal. Er staat zeker wat op het spel tijdens de Beker van België. Dat is wel te zien aan de felle strijd die soms op het veld wordt geleverd. Kunt u geen genoeg krijgen van het voetbal in eigen land? Wed dan niet alleen op de Eerste Klasse A en Eerste Klasse B, maar kijk ook eens naar de spannende wedstrijden in de Croky Cup.
De Beker van België: hoe het allemaal begon
Het bekertoernooi van België heeft in de geschiedenis al heel wat namen gehad. Het begon ooit als de Beker van de Belgische Provincies. Hiervoor moeten we terug naar de jaren 1908 en 1909, toen het bekertoernooi nog werd gespeeld met provinciale voetbalteams. Geen clubs dus, maar een elftal dat een complete provincie vertegenwoordigde. Van die opzet stapte de KBVB overigens snel af. Na slechts twee edities werd het een clubtoernooi en kreeg het de officiële naam Beker van België. Tegenwoordig zijn het natuurlijk de sponsornamen die automatisch bij u opkomen als u denkt aan het bekertoernooi. Lange tijd kenden we het als de Cofidis Cup, maar inmiddels is de naam Croky Cup helemaal ingeburgerd. Al komt u ook de benaming Beker van België nog overal tegen.
De eerste editie van de Beker van België werd gehouden in 1912. Tot seizoen 1963/1964 zat er weinig lijn in het toernooi. Het kon drie jaar achter elkaar plaatsvinden en daarna zomaar jarenlang van het programma verdwijnen. Pas sinds de jaren 60 kunnen liefhebbers van het Belgische voetbal er zeker van zijn dat het bekertoernooi elk jaar doorgaat. En dat is maar goed ook. De Beker van België levert namelijk heel wat mooie wedstrijden én weddenschappen op.
Ruim 300 clubs doen mee in de strijd om de Beker van België
Er is veel veranderd sinds de eerste officiële Beker van België in 1912 werd georganiseerd. Zo is het aantal clubs dat op papier kans maakt op de beker flink toegenomen. In de beginjaren mochten alleen teams deelnemen die in de twee hoogste divisies van het Belgische voetbal speelden. Maar inmiddels mogen ook amateurclubs meedoen aan het toernooi.
Natuurlijk is er in het hoofdtoernooi geen plek voor de ruim 300 clubs die elk jaar graag meestrijden om de beker. Een kwalificatiesysteem is dan ook geen overbodige luxe. Clubs als Standard Luik en RSC Anderlecht hebben vrijstelling als het gaat om de voorrondes. Wie in de Eerste Klasse A speelt, hoeft zich pas op de beker te richten zodra de zestiende finales aanbreken en het hoofdtoernooi begint. De teams uit de Eerste Klasse B hebben minder geluk. Zij moeten zich eerst zien te kwalificeren, net als de amateurclubs dat moeten. De Eerste Klasse B heeft wel een groot voordeel ten opzichte van de amateurdivisies. De clubs hoeven namelijk pas in te stromen zodra de vijfde en laatste voorronde begint. In de vier rondes daarvoor nemen de teams uit de eerste, tweede en derde klasse amateurs het tegen elkaar op. Een goede kwalificatiereeks kan zomaar betekenen dan KMSK Deinze of KFC Mandel United zich plaatst voor het hoofdtoernooi.
De voorrondes van de Beker van België zijn voor wedders niet zo interessant. De meeste bookmakers nemen het toernooi pas in hun aanbod op zodra de zestiende finales eraan zitten te komen. Dat is ook hét moment waarop het wedden op de Croky Cup begint!
In vijf speelrondes is de bekerwinnaar bekend
Als het hoofdtoernooi aanbreekt, komt er opeens volop aandacht voor de Beker van België. Veel wedstrijden zijn live te volgen via tv, en ook diverse bookmakers hebben een livestream van de matches online staan. Maar daar blijft het niet bij. In de kranten leest u over de bekerwedstrijden die komen gaan en over de mooiste duels die geweest zijn. U heeft dus genoeg informatie tot uw beschikking om een succes te maken van uw weddenschappen.
De strijd in het hoofdtoernooi van de Croky Cup is een strijd over vijf rondes. Via de zestiende finales, achtste finales en kwartfinales gaat het toernooi uiteindelijk over in de halve finales en finale. De clubs uit de Eerste Klasse A profiteren bij dit toernooi van een beschermde status. Dat betekent dat ze niet tegen elkaar kunnen loten. Een slimme zet van de KBVB, want op deze manier blijven de topclubs uit het Belgische voetbal langer in het toernooi zitten. Uiteindelijk wilt u toch een finale zien waarbij twee topteams het tegen elkaar opnemen. Misschien gaat de strijd in de finale wel tussen Standard Luik en Club Brugge. Of wat te denken van een duel tussen Anderlecht en Genk? Dit soort finales leveren in ieder geval een mooie winnaar op.
De finale van de Croky Cup vindt plaats op neutraal terrein, namelijk het Koning Boudewijnstadion in Brussel. De winnaar wordt in één wedstrijd beslist. Dat geldt overigens voor de meeste rondes van het toernooi. Alleen de halve finale bestaat uit een heenwedstrijd en een return. In de overige rondes is er geen herkansing. Voor een club die slecht aan de achtste finale begint en al snel met 2-0 achter staat, is het waarschijnlijk einde toernooi. Er is geen return om op terug te vallen. Dat maakt elke wedstrijd extreem spannend.
Steeds weer andere winnaars van de Croky Cup
Bij de bookmakers kunt u vanaf september wedden op alle bekerwedstrijden uit het hoofdtoernooi. Het fijne van de Croky Cup is dat u niet wekelijks het voetbal hoeft te volgen. De vijf rondes van het bekertoernooi zijn uitgespreid over een periode van zo’n negen maanden. Dit laat genoeg tijd over om ook op andere competities en toernooien te wedden.
Elke speelronde van het bekertoernooi is belangrijk. Want dankzij het knock-outsysteem ligt uitschakeling altijd op de loer. Terwijl u de bekerwedstrijden volgt, denkt u toch na over de mogelijke winnaar van het toernooi. Gelijk heeft u, want dit levert meteen een interessante weddenschap op. In de geschiedenis zijn er genoeg clubs geweest die meerdere keren de Beker van België wisten te winnen. Club Brugge is de absolute koploper van de ranglijst, gevolgd door Anderlecht en Standard Luik. Daarnaast wisten ook clubs als KRC Genk, KAA Gent, KV Mechelen en Zulte Waregem de beker meerdere keren te pakken. Er zijn steeds weer andere winnaars en dat feit maakt het meteen erg boeiend om geld in te zetten op de bekerkampioen. Vanwege de onvoorspelbaarheid van deze weddenschap levert het wedden op de bekerwinnaar hoge quoteringen, zeker aan het begin van het toernooi.
Het perfecte toernooi voor iedereen die van Belgisch voetbal houdt
De kans is groot dat u bent opgegroeid met Belgisch voetbal. Het maakt niet uit of u KV Mechelen, Club Brugge, Zulte Waregem of KAA Gent support. Want naar welke club uw voorkeur ook uitgaat, u weet precies wat er in het Belgische voetbal speelt. En dat levert meteen een voordeel op als u gaat wedden op de Croky Cup. Doordat u de Jupiler Pro League elke week trouw volgt, weet u precies welke clubs in vorm zijn. Een goede reeks wedstrijden in de Eerste Klasse A of B zet zich misschien wel door in het bekertoernooi. Gebruik uw kennis van de Belgische Pro League en Proximus League dus wanneer u gaat wedden op de Croky Cup.
Toch moet u zich wel realiseren dat de Beker van België een toernooi is dat compleet los staat van het competitievoetbal. Het zijn heel wat seizoenen geweest waarin de landskampioen een andere was dan de bekerwinnaar. In seizoen 2018/2019 wist KRC Genk de landstitel te pakken, maar in de Croky Cup werd de club al in de achtste finales uitgeschakeld. Het was KV Mechelen die er dat seizoen met de beker vandoor ging. Seizoen 2018/2019 is zeker geen uitzondering. Het is dus verstandig om de Beker van België te beschouwen als losse wedstrijden die niets te maken hebben met de Eerste Klasse A en B. Al hebben de Croky Cup en Jupiler Pro League natuurlijk wel één ding gemeen. Ze zijn beide perfect voor iedereen die van wedden én van Belgisch voetbal houdt.
Live wedden op de vijf rondes van de Beker van België
De Beker van België is interessant voor voetbalwedders, maar ook zeker voor de clubs. Het winnen van de beker zorgt ervoor dat het team het volgende seizoen te zien is in de Europa League. Als het zich tenminste niet plaatst via de reguliere competitie. Voor sommige clubs is de kans op een ticket voor Europees voetbal een extra stimulans om strijdvaardig aan het toernooi te beginnen. De strijd om de Croky Cup kunt u via allerlei kanalen live volgen. Hierdoor is het toernooi ook bij uitstek geschikt voor een live weddenschap. Ga er dus voor zitten en laat al die mooie bekerwedstrijden maar op u af komen!