Wat zijn odds bij bookmakers?
Details
Geplaatst op: | 5 aug 2019 |
In categorie: | Speluitleg |
Gelezen: | 3935 keer |
Dit artikel delen: |
Voor beginners kan het wedden op voetbal soms wat verwarrend zijn. U krijgt opeens met termen te maken waar u nog nooit van heeft gehoord. Want wat zijn odds en quoteringen? En hoe hebben de noteringen invloed op uw spel? Om u wegwijs te maken, leggen wij de belangrijkste termen vast voor u uit. Zo heeft u meteen alle kennis in huis om een goede eerste gok te wagen.
Bepaal uw inzet aan de hand van de odds
Als u in gaat zetten op een weddenschap, ziet u meteen wat de odds zijn. In het Nederlands wordt dit ook wel ‘quoteringen’ genoemd. Aan de odds kunt u zien hoeveel de bookmakers u uitbetalen als u de weddenschap wint. Stel u zet in op een wedstrijd tussen Club Brugge en Genk, waarbij de Brugge op 1.20 en Genk op 3.90 staat. Bij deze weddenschap is het duidelijk dat de bookmaker verwacht dat Brugge gaat winnen. Denkt u dat ook en zet u 1 euro in op een overwinning van Club Brugge dan krijgt u 1,20 euro uitgekeerd als u gelijk heeft. Gokt u graag tegen de verwachtingen in en gelooft u dat Genk deze wedstrijd moet kunnen winnen? Dan krijgt 3,90 euro terug voor elke euro die u inzet. Al moet de club uit Genk de wedstrijd wel eerst zien te winnen.
Weddenschappen met hoge quoteringen
Neem maar eens een kijkje in de lange lijst met weddenschappen die een bookmaker online zet. Het valt dan meteen op dat de ene weddenschap veel meer oplevert dan de andere. Zo kunt u odds tegenkomen van 1.25, maar ook van 9.00 of zelfs 17.00. Het is aan u om hierin een slimme keuze te maken.
Bookmakers schatten voor elke weddenschap de kansen in. Hoe hoger de quoteringen zijn, hoe minder geloof dat iets daadwerkelijk gaat gebeuren. In feite wordt u dus beloond als u risico durft te nemen. Toch moet u niet direct voor de hoogst mogelijke winst gaan. U kunt zich namelijk afvragen of het verstandig is om in te zetten om ‘meer dan 4.5 doelpunten’ als de odds op 9.00 staan. Oké, met een inzet van 10 euro ziet u het winstbedrag al oplopen naar 80 euro. Dat is zeker niet slecht voor één weddenschap. Maar helaas is de kans redelijk klein dat uw voorspelling uitkomt. Het is veel waarschijnlijker dat u uw inzet kwijtraakt aan de bookmaker. Op dat moment heeft u geen enkel profijt meer van die hoge quoteringen. Moet u weddenschappen met hoge odds dan automatisch overslaan? Zeker niet! Wie geen risico durft te nemen met het wedden op voetbal, zal nooit succes hebben. U moet zich gewoon goed in de wedstrijd verdiepen voordat u zo’n risicovolle weddenschap aangaat. Onthoud daarbij één ding: ook bookmakers kunnen het bij het verkeerde eind hebben. Als u de bookie met uw voetbalkennis weet te verslaan, dan staat daar heel wat geld tegenover.
Weddenschappen met lage quoteringen
Een weddenschap met hoge odds is risicovol, maar winstgevend. Bij weddenschappen met lage quoteringen geldt het andersom. Als Standard Luik tegen de nummer laatst van de Jupiler Pro League speelt, dan is uw inzet bij een 1×2 weddenschap misschien 1.25 waard. Natuurlijk, winst is winst. De kans dat Standard de wedstrijd naar zich toetrekt, is groot. U verdient dus geld aan uw voetbalkennis zonder al te veel risico te nemen. Maar als u écht de spanning van het voetbalwedden wil voelen, dan zijn dit soort weddenschappen minder interessant. Er staat weinig geld op het spel (tenminste op papier) en het is heel goed mogelijk dat Standaard Luik de match vanaf de eerste minuut domineert. Niet echt een wedstrijd dus waarbij u op het puntje van uw stoel zit. Weddenschappen met hogere quoteringen zijn wat dat betreft een stuk spannender én leveren uiteindelijk meer op.
Overigens is zo’n wedstrijd met een duidelijke favoriet geen garantie op succes. In het verleden zijn er genoeg voetbalwedstrijden geweest waarbij de underdog verrassend wist te winnen. Herinnert u zich bijvoorbeeld nog dat Waasland-Beveren in seizoen 2018/2019 grote favoriet Antwerp wist te verslaan? Er zijn heel wat gokkers die toen hun weddenschap hebben verloren. Er is natuurlijk niet altijd sprake van een groot verschil in quoteringen. Als het niveauverschil tussen de beide teams klein is, kunt u het beste kiezen voor de odds die u het meeste opleveren. Zelfs met een nauwkeurige analyse van de statistieken is het lastig te voorspellen welke club de match gaat winnen. Dan kunt u maar beter voor de hoogst mogelijke winst gaan.
Vergelijk de verschillende bookmakers
Hoe hoog de odds zijn, verschilt niet alleen per weddenschap maar ook per bookmaker. De bookmaker bepaalt namelijk zelf welke getallen er achter de weddenschappen komen te staan. En dat kan de nodige verschillen opleveren. Daarom is het verstandig om u niet op maar één bookmaker te richten. Wilt u wedden op een wedstrijd van AC Milaan tegen FC Barcelona en bent u ervan overtuigd dat de Milanezen de winst gaat pakken? Ga dan voor een bookmaker die wat minder vertrouwen heeft in de Italianen. Door enige research te doen, weet u al snel op welk gokplatform u het beste de weddenschap af kunt sluiten. Want het is zonde als u geld misloopt, simpelweg omdat uw bookmaker de quoteringen laag houdt.
Zo bepaalt een bookmaker de odds
U weet nu wat odds zijn en hoe ze per weddenschap/bookmaker kunnen verschillen. Maar u weet nog niet hoe deze getallen tot stand komen. Bookmakers gebruiken in feite dezelfde strategie als een gokker doet. En die strategie begint bij het vergaren van allerlei informatie.
Al die decennia vol met voetbalwedstrijden hebben inmiddels veel nuttige informatie opgeleverd. De meest actuele (en dus ook relevante) informatie is verwerkt in de voetbalstatistieken. Net als u verdiept een bookmaker zich gewoon in allerlei statistieken. De onderlinge wedstrijden uit het verleden, het gemiddelde aantal doelpunten per match, het percentage balbezit, het aantal tegengoals… het zegt allemaal wat over de vorm en speelstijl van een club. Bookmakers hoeven deze informatie niet handmatig te verwerken tot quoteringen. Er zijn allerlei computermodellen beschikbaar die hen daarbij helpen. De bookmaker is op dat vlak dus enigszins in het voordeel. Al hoeft u zich maar op één weddenschap te richten, terwijl de bookie dagelijks honderden wedopties moet bekijken.
De statistieken, computermodellen en actuele informatie over blessures, schorsingen, enzovoorts leveren uiteindelijk een percentage op. Dit percentage is de reële kans dat iets gebeurt. Als een wedstrijd 17% kans heeft op een gelijkspel, dan komen de quoteringen uit op (100% / 17% =) 5.88. Tenminste, dat zou u denken. In de praktijk komen de odds altijd lager uit dan u op basis van de statistieken mag verwachten. Bookmakers moeten namelijk winst maken, en dat gebeurt via een winstmarge in de quoteringen. Deze winstmarge bestaat altijd uit een paar procent. Houdt uw bookie standaard een marge aan van 6%? De quoteringen van 5.88 komen dan als quoteringen van 5.53 op het platform te staan. Alle bookmakers werken op deze manier, dus laat u niet door de winstmarge afschrikken. Bedenk wel dat elk wedkantoor zijn eigen marge bepaalt. Logisch dus dat u bij de één gemiddeld hogere quoteringen ziet staan dan bij de ander.
Instappen als de quoteringen gunstig zijn
Van veel wedstrijden staan de quoteringen al een week van tevoren online. Als voetbalfan weet u: in een week tijd kan er veel gebeuren. Daarom hebben bookmakers ook het recht om de quoteringen aan te passen wanneer ze willen. Loopt de topspits van Bayern een blessure op tijdens de training? De quoteringen voor een overwinning gaan hoogstwaarschijnlijk iets omlaag. Vooral bij live weddenschappen zitten de bookmakers voortdurend aan de odds te sleutelen. Het is dus de kunst om op het juiste moment in te stappen. Heeft u eenmaal een weddenschap geplaatst, dan verandert er voor u niets meer. De quoteringen blijven staan, ongeacht wat er verder nog gebeurt.
Europese of Amerikaanse notaties?
Behalve odds en quoteringen komt u bij het gokken op voetbal ook de term ‘noteringen’ tegen. Eigenlijk is dit niets anders dan de wijze waarop de odds geschreven worden. Veel bookmakers maken gebruik van een Europese notatie. Zo is 1.20 of 3.90 de Europese wijze om odds te noteren. Maar er zijn meer mogelijkheden. Want naast de Europese, is er ook nog de Amerikaanse, Engelse, Chinese en Indonesische notatie. Zo kunt u onder andere 6/5 (Engels) of +210 (Amerikaans) tegenkomen. Bij de meeste bookmakers die in België actief zijn, ziet u gewoon de Europese notaties staan. Op deze manier kan er geen verwarring ontstaan.
Houd de quoteringen goed in de gaten
De termen odds, quoteringen en noteringen worden nogal eens door elkaar gebruikt. Het kan zomaar gebeuren dat u ergens ‘een notering van 2.00’ geschreven ziet. Hiermee wordt dus eigenlijk bedoeld dat de odds 2.00 zijn, zodat u voor elke euro het dubbele krijgt uitgekeerd. De odds, quoteringen en noteringen zijn de belangrijkste termen bij sportweddenschappen. Ervaren gokkers laten zelfs hun keuze afhangen van de odds zodat ze zoveel mogelijk winst kunnen maken. Houd echter wel in de gaten dat u geen onbezonnen keuzes maakt.