Kennisbank

Zoekresultaten
Vul hierboven uw zoektermen in

Voorselectie:

Wat zijn bookmakers?

Details
Geplaatst op: 6 jul 2019
In categorie: Speluitleg
Gelezen: 2919 keer
Dit artikel delen:

Wie de term bookmaker opzoekt in het woordenboek, komt een korte maar duidelijke omschrijving tegen. Een bookmaker is ‘iemand bij wie u weddenschappen kunt afsluiten’. Toch klinkt dat eenvoudiger dan het is. Bookmakers (of wedkantoren, zoals u wilt) regelen werkelijk alles zodat u zich volledig kunt concentreren op uw weddenschappen. Het is zeker interessant om te weten welke taken een bookmaker allemaal op zich neemt.

Het revolutionaire systeem van de bookmakers

Het fenomeen bookmaker is niet nieuw. Natuurlijk, tegenwoordig hoeft u de deur niet meer uit om uw voorspelling voor de wedstrijd door te geven. De papieren wedformulieren zijn gewoon vervangen door een digitale variant. Ook kunt u nu wedden op voetbalwedstrijden van over de hele wereld, met tientallen wedopties om uit te kiezen. Vóór de komst van online wedkantoren was het aanbod toch een stuk minder uitgebreid. Wat dat betreft is er de laatste paar decennia dus veel veranderd. Maar er bestaan al heel lang plekken waar u naartoe kunt om te wedden op sportwedstrijden.

De moderne gokwereld heeft veel te danken aan Harry Ogden. Deze Brit staat zelfs bekend als de eerste echte bookmaker ter wereld. Het verhaal gaat dat Ogden in 1795 met een briljant plan afreisde naar paardenrenbaan Newmarket Heath in het graafschap Suffolk. Op dat moment konden liefhebbers al bijna honderd jaar genieten van races met volbloedpaarden. En er werden in die periode ook de nodige weddenschappen afgesloten. Toch kwam Harry Ogden met een systeem op de proppen dat de gokwereld zou veranderen. Hij bracht een groot bord en wat schrijfgerei mee en hij zette achter de naam van elk paard een getal neer, de zogenaamde odds, noteringen of quoteringen. Een revolutie in het sportwedden! Voordat Ogden met dit systeem aan kwam zetten, hadden gokkers maar twee keuzes. Ze konden wedden op de favoriet óf op ‘het veld’. Veel onderscheid was er dus niet, laat staan dat er een écht eerlijke beloning tegenover stond. Harry Ogden bracht daar verandering in.

Goede ideeën vinden snel navolging. Het duurde dan ook niet lang voordat het systeem door anderen werd overgenomen. Meer dan 200 jaar later maken de bookmaker nog altijd gebruik van het revolutionaire idee van Harry Ogden. Al doen de bookies natuurlijk meer dan noteringen online zetten.

Wat doet een online wedkantoor allemaal?

Er is veel concurrentie onder bookmakers. U kunt bijvoorbeeld gaan wedden bij Betfirst, Ladbrokes, Bet777, Betway of het bekende Unibet, maar daarmee houdt de keuze nog lang niet op. Er zijn veel verschillende aanbieders van sportweddenschappen, en zij willen stuk voor stuk gokkers binnenhalen én als trouwe klant houden. Het resultaat van deze eeuwige concurrentiestrijd is duidelijk: bookmakers doen er alles aan om het u zo makkelijk en comfortabel mogelijk te maken. Dit houdt in dat online wedkantoren alles zoveel mogelijk op een presenteerblaadje aanbieden. U hoeft alleen maar uw weddenschap door te geven, de bookmaker regelt de rest.

Het takenpakket van een online bookmaker is behoorlijk lang. Het begint al voordat gokkers zich überhaupt kunnen inschrijven. Iedere doorgewinterde voetbalwedder weet dat een goed en snel gokplatform essentieel is. Een traag platform kan er zomaar voor zorgen dat u die hoge quoteringen bij een live weddenschap misloopt. En wat te denken van de mobiele versie? Ook als u onderweg bent, wilt u eenvoudig een weddenschap kunnen plaatsen. Alle benodigde informatie moet bovendien gemakkelijk te vinden zijn. De bookmaker is daarnaast verantwoordelijk voor het aanbod. U wilt keuze hebben uit verschillende sporten, verschillende wedstrijden en verschillende weddenschappen. Hoe groter het aanbod, hoe meer interessante weddenschappen er voor iedere gokker te vinden zijn.

Bookmakers creëren dus een overzichtelijk platform, ze zetten de weddenschappen online én ze bepalen de quoteringen. Toch moeten we ook de praktische zaken niet vergeten. Ze verwerken al uw weddenschappen, zorgen voor een snelle uitbetaling en bij vragen kunt u terecht bij de klantendienst. De bookmaker heeft veel taken, u heeft er maar één. Die ene taak is wel een heel belangrijke. Een juiste voorspelling levert immers winst op, een verkeerde zorgt voor verlies.

Volop weddenschappen en statistieken bij de bookmaker

We hadden het net al even over het grote aanbod bij de bookmaker. Sinds de tijd van Harry Ogden is er op dit gebied veel gebeurd. Wie nu wil gaan wedden bij een bookmaker, heeft allereerst de keuze uit zo’n 20 tot 30 verschillende sporten. U kunt nog steeds wedden op paardenraces, maar qua populariteit is deze sport al lang voorbijgestreefd door het voetbal. Toch houden bookmakers graag rekening met alle sportfans. Daarom wedt u net zo makkelijk op een partijtje boksen, basketbal en tennis. En wat te denken van de Grand Prix van Spa of de Ronde van Vlaanderen?

Houdt u het liever bij voetbal, dan zijn er nog steeds veel keuzes te maken. Zo bieden de meeste bookmakers voetbalcompetities en -toernooien aan van over de hele wereld. De wekelijkse wedstrijden uit de Jupiler League of Bundesliga wisselt u dus gemakkelijk af met de Champions League, de Copa Libertadores of een wedstrijd uit de Braziliaanse Serie A. Bookmakers zijn de afgelopen jaren ook steeds meer wedopties aan gaan bieden. Vroeger hield de keuze op bij het voorspellen van de winnaar of de eindstand. Anno nu kan het aanbod niet groot genoeg zijn. Over/under weddenschappen, handicapweddenschappen, even/oneven weddenschapen, halftime/fulltime weddenschappen, Dubbele Kans, Both Teams to Score… bookmakers lijken er een heuse sport van te maken om zoveel mogelijk wedopties aan te bieden. Het is natuurlijk lastig om een goede voorspelling door te geven als u niet alle gegevens bij de hand heeft. Daarom bieden bookies een handige service aan. Bij vrijwel elke wedstrijd zijn actuele statistieken te vinden, die u kunt gebruiken bij uw weddenschappen. Het verschilt per bookmaker en per wedstrijd/competitie hoe uitgebreid die statistieken zijn. U mag bijvoorbeeld informatie verwachten over het percentage balbezit, het gemiddelde aantal goals en de onderlinge duels uit het verleden. Hier kunt u al veel aan aflezen.

Het kost de bookmakers overigens weinig extra moeite om deze statistieken online te zetten. De wedkantoren gebruiken deze gegevens namelijk zelf ook. De statistieken vormen simpelweg de basis voor de quoteringen.

Winst voor u of winst voor de bookmaker?

Bookmakers doen er alles aan om het u als gokker zo makkelijk en comfortabel mogelijk te maken. Maar vergeet niet dat gokbedrijven ook gewoon winst willen maken. Dat doen ze door een winstmarge te verwerken in de quoteringen.

Het systeem van quoteringen is meer dan 200 jaar oud. En nog steeds is dit systeem heilig. Quoteringen geven precies aan hoeveel winst u kunt maken, maar dus ook hoeveel vertrouwen de bookmaker heeft in een bepaalde uitkomst. Met behulp van wedstrijdstatistieken en computerdata berekenen de wedkantoren de kans dat bijvoorbeeld Club Brugge de volgende competitiewedstrijd wint. Na een grondige analyse komt het percentage misschien uit op 59%. Dit percentage moeten in theorie quoteringen opleveren van 1.69. Dit kunt u narekenen met de volgende formule:

Quotering = 100% / de kans dat iets gebeurt

De quotering van 1.69 is ontstaan uit een eerlijke berekening van de kansen. Toch komt er altijd een lager getal achter de weddenschap te staan. Dat komt doordat bookmakers nog een winstmarge meerekenen zodat ze op de langere termijn altijd een positieve balans overhouden. Hoe hoog die winstmarge is, verschilt per bookmaker. Het kan om 5% gaan, maar ook om 8%. Bookmakers werken allemaal met dezelfde soort statistieken en computermodellen. De eerlijke quoteringen ontlopen elkaar dus weinig (tenminste, bij de meeste weddenschappen). Het grootste verschil ontstaat door de winstmarge. Het is aan u om een slimme keuze te maken uit de bookmakers zodat uw weddenschappen winstgevend genoeg zijn. 

De hoogst mogelijke winst met meerdere spelersaccounts

Bookmakers hebben het maar druk mee. Elke week zetten ze honderden weddenschappen online, en voor al die weddenschappen moeten ze de statistieken analyseren en de quoteringen berekenen. Daarbij moeten ze altijd een belangrijke afweging maken. Want hoe scherp moeten die odds precies zijn? Zijn ze te hoog, dan komen er automatisch veel gokkers op die ene weddenschap af. De kans is groot dat die hoge quoteringen voor verlies bij de bookmaker zorgen. Wanneer de getallen te laag staan, kiezen gokkers eerder voor een concurrerend wedkantoor. En zonder een grote groep met trouwe spelers kan een bookie ook geen winst maken. Er spelen dus verschillende factoren een rol bij het bepalen van de quoteringen.

Elk wedkantoor maakt zijn eigen afweging. Vergelijk de quoteringen van een paar grote namen uit de gokwereld en u ontdekt meteen de verschillen. De ene bookmaker zit gemiddeld hoog, terwijl de andere meestal aan de onderkant van de markt zit. Als u bij het wedden op voetbal voor de hoogst mogelijke winst gaat, is dit zeker iets om rekening mee te houden. U bent natuurlijk niet verplicht om het bij één bookmaker te houden. Een account aanmaken is gratis, dus waarom kiest u niet voor twee of drie verschillende platforms? Zeker als u met wat hogere bedragen gaat wedden, betaalt dit zich uit. U kunt namelijk per weddenschap kijken bij welke bookie er de meeste winst te behalen valt. Deze simpele tip kan u op jaarbasis heel wat extra geld opleveren.

EERLIJKE REVIEWS
BELGISCHE BOOKMAKERS
HET LAATSTE NIEUWS
WED STRATEGIEËN