Kennisbank

Zoekresultaten
Vul hierboven uw zoektermen in

Voorselectie:

Hoe werkt wedden met een Asian Handicap?

Details
Geplaatst op: 1 okt 2019
In categorie: Speluitleg
Gelezen: 2086 keer
Dit artikel delen:

De Asian Handicap is de laatste jaren behoorlijk in populariteit toegenomen. Het gevolg: deze gecompliceerde weddenschap is inmiddels op bijna elk gokplatform te vinden. Als sportfan kent u het principe van de handicap misschien al uit de golfwereld. Daar nemen golfers van verschillende niveaus het tegen elkaar op, maar de wedstrijd blijft eerlijk dankzij de handicap. Want hoe lager de handicap (en hoe beter de golfer dus is), hoe minder slagen hij/zij heeft om de bal in de hole te krijgen. Datzelfde idee komt u tegen bij de Asian Handicap, een wedtype die erg populair is onder voetbalgokkers. Wedden met de Asian Handicap is uitdagend en vraagt veel van uw sportkennis. U moet de wedstrijd namelijk heel goed inschatten om zo tot de perfecte handicap te komen. Het risico is groot en ook de spanning neemt met deze weddenschap flink toe. Maar als u dit wedtype eenmaal onder de knie heeft, kan het u heel wat winst opleveren!

Hang Cheng wordt de Asian Handicap

In 1998 deed de Asian Handicap zijn intrede in Europa. Toch was dit speltype onder Aziatische gokkers al veel langer bekend. Onder de naam Hang Cheng werd deze handicap-weddenschap namelijk al tientallen jaren aangeboden door Aziatische bookmakers. Wat in de Aziatische gokmarkt werkt, werkt misschien ook wel in andere werelddelen, zo dacht de Indonesische bookmaker Joe Phan. Om dit populaire wedtype bij de rest van de wereld onder de aandacht te brengen, sloeg Phan de handen ineen met de Britse journalist Joe Saumarez Smith. Eén ding werd meteen duidelijk: er moest een nieuwe naam komen om Hang Cheng bij het westerse publiek onder de aandacht te brengen. Met de naam Asian Handicap is het in ieder geval meteen duidelijk waar dit wedtype oorspronkelijk vandaan komt. Heeft u het lef om de gokwereld en voetbalweddenschappen met de Aziatische Handicap te veroveren? 

Het virtuele obstakel dat de Asian Handicap heet

Bij het golf krijgen spelers een handicap toebedeeld om de wedstrijd zo eerlijk mogelijk te houden. Het voetbal kent dit systeem niet, maar dankzij de bookmakers kunt u de teams zelf een virtuele handicap toebedelen.

Er staan elk jaar heel wat voetbalwedstrijden op het programma waarbij de verhoudingen vooraf duidelijk zijn. Het grote Real Madrid dat het opneemt tegen de hekkensluiter van La Liga of een EK-groepswedstrijd waarin Frankrijk het opneemt tegen het veel kleinere Albanië… het is bij dit soort duels niet zo lastig om te voorspellen wie er wint. Zo’n wedstrijd wordt meteen een stuk spannender als Albanië met twee doelpunten voorsprong van start kan gaan. En dat is precies waar het bij de Asian Handicap om draait. U geeft één van de teams een virtuele voorsprong of achterstand en dan is het afwachten wat er gebeurt. Het kan natuurlijk dat Frankrijk drie keer scoort en dat die twee virtuele doelpunten tegen geen enkele invloed hebben. Maar als de Fransen genoegen nemen met een 2-0 winst dan eindigt de wedstrijd op papier in een gelijkspel.

De Asian Handicap kan een voetbalwedstrijd helemaal op zijn kop zetten. De gedoodverfde favoriet verliest of speelt nog net gelijk. Die handicap is dan simpelweg een té groot obstakel geweest. U bepaalt natuurlijk zelf hoe groot dat obstakel precies is. Gaat u voor een virtuele voorsprong van 1-0, 2-0 of toch 3-0? Er zijn volop mogelijkheden voor liefhebbers van de Asian Handicap. 

Zo gaat u zorgvuldig op zoek naar de juiste weddenschap

Er zijn veel voetbalwedstrijden waarbij u kunt kiezen voor een Asian Handicap. Vooral bij de grotere competities en toernooien is deze wedoptie volop aanwezig. Toch moet u wel zorgvuldig te werk gaan en goed nadenken over elke stap die u zet.

Bij de Asian Handicap zijn drie zaken van belang. Allereerst moet u op zoek naar een geschikte wedstrijd. Wedstrijden met een duidelijke favoriet zijn absoluut interessant. Dankzij de Asian Handicap kunt u het niveauverschil voor het begin van de wedstrijd gelijktrekken. Hierdoor creëert u meteen extra spanning, zelfs als het duel voor het gewone publiek saai en voorspelbaar is. Ook voetbalmatches waarbij de clubs aan elkaar gewaagd zijn, verdienen uw aandacht. De wedstrijd kan alle kanten op waardoor het moeilijk is om een goede voorspelling door te geven. Op dat moment biedt de Asian Handicap uitkomst. Door één van beide elftallen een virtuele voorsprong te geven, creëert u iets meer zekerheid. Wedden met de Asian Handicap kan dus extra uitdagend zijn (bijvoorbeeld door de underdog te steunen), maar het kan ook wat meer zekerheid geven. En dat biedt kansen voor alle soorten gokkers.

Zodra u een geschikte wedstrijd heeft gevonden, is het tijd om te bepalen welke club u de handicap toebedeelt. Geeft u de favoriet nog een extra steuntje in de rug zodat de winst u bijna niet kan ontglippen of gunt u de underdog juist een mooie voorsprong? Tot slot moet u ook bepalen hoe groot die virtuele voorsprong of achterstand dan gaat worden. Op dat punt komen meteen de quoteringen om de hoek kijken. Want hoe lastiger u het maakt, hoe hoger de uiteindelijke winst gaat zijn. Als Albanië met ‘slechts’ 1-0 voorsprong aan de wedstrijd begint, dan is de kans groot dat Frankrijk nog steeds wint. Verwacht dus niet te veel van de quoteringen als u inzet op een overwinning voor Les Bleus. Dat verandert meteen als u voor een handicap van twee of zelfs drie punten kiest. De quoteringen gaan flink omhoog omdat de kans almaar groter wordt dat Frankrijk er op papier maximaal een gelijkspel uitsleept. Maar de kans dat u de weddenschap verliest, neemt ook toe. Wedden met de Asian Handicap blijft dus een kwestie van goed nadenken en zorgvuldig afwegen. 

Dit zijn de scenario’s als u kiest voor de Asian Handicap

De Asian Handicap is echt zo’n weddenschap die kansen biedt. Op financieel vlak tenminste, want de quoteringen kunnen behoorlijk oplopen als u wat risico durft te nemen. Het is daarbij wel belangrijk dat u goed weet wanneer u de weddenschap wint of verliest. U moet dus alle scenario’s langsgaan voordat u een beslissing neemt. Laten we even teruggaan naar de wedstrijd tussen Frankrijk en Albanië, waarbij laatstgenoemde een virtuele voorsprong krijgt van twee doelpunten. Toch zet u uw geld in op een overwinning voor de Fransen. Dit zijn dan de mogelijke scenario’s:

  • Frankrijk wint met 1 goal verschil. Dit levert feest op bij de Fransen, maar niet bij u. Want dankzij de virtuele handicap heeft Albanië de wedstrijd gewonnen. U bent de inzet dus kwijt.
  • Frankrijk wint met 2 goals verschil. Ondanks dat de Fransen het goed hebben gedaan, heeft u de weddenschap toch verloren. Die voorsprong van Albanië zorgt namelijk voor een virtueel gelijkspel.
  • Gelooft u in een doelpuntenfestijn voor Les Bleus? U maakt winst als de ploeg met 3 of meer goals verschil van Albanië weet te winnen. Zelfs die virtuele voorsprong kan de Albanezen niet helpen.
  • De wedstrijd kent een verrassend verloop. Tegen ieders verwachting in staat er na 90 minuten voetbal een gelijkspel op het scorebord. Of misschien weten de Albanezen zelfs nipt te winnen. Op dat moment heeft u de weddenschap sowieso verloren, ongeacht hoe vaak er gescoord wordt.

Asian Handicap met hele lijnen, halve lijnen en kwartlijnen

Frankrijk – Albanië: Handicap (0 : 2). Met deze notatie geeft de bookmaker aan dat de Albanezen een virtuele voorsprong krijgen van twee doelpunten. Maar er zijn meer mogelijkheden. U bent bij de Asian Handicap namelijk niet verplicht om voor hele punten (of ‘lijnen’, zoals ze ook wel heten) te kiezen. Ook notaties als (0 : 0.5) of (0 : 1.25) komen volop voor. Maar wat betekent het als dit soort halve en kwart-punten achter een weddenschap staan?

Om maar te beginnen met de halve punten: hierbij verdwijnt de optie ‘gelijkspel’ uit de weddenschap. Met een virtuele voorsprong van 1.5 of 2.5 doelpunten kan Albanië namelijk nooit op gelijke hoogte uitkomen als Frankrijk. Er komt altijd een winnaar uit de bus. Doordat er een optie wegvalt, komen de quoteringen wel wat lager uit dan bij de hele lijnen. Met de kwart-punten gaat u nog een stapje verder. Bij een weddenschap als ‘Frankrijk – Albanië: Handicap (0 : 1.75)’ zet u in feite in op twee verschillende uitkomsten, al kan uw keuze ook leiden tot een compromis met de bookmaker. Klinkt ingewikkeld? Dat valt in de praktijk wel mee. Met de optie (0 : 1.75) zet u zowel in op (0 : 1.5) als op (0 : 2). Albanië begint dus gewoon met twee doelpunten voorsprong aan de wedstrijd. Als Frankrijk drie keer of vaker scoort, is de buit binnen. De (0 : 1.5) levert nog een soort ontsnappingsroute op. Wint Frankrijk namelijk met twee doelpunten verschil, dan krijgt u winst uitgekeerd over de helft van de inzet. Het overige deel gaat wel verloren en komt bij de bookmaker terecht. 

Is wedden met de Asian Handicap wat voor u?

De Asian Handicap is erg populair onder ervaren gokkers. Zij zien dit wedtype vooral als een mooie kans om de quoteringen te verhogen en zo extra geld binnen te halen. Begint u net met wedden op voetbal, dan kunt u de Asian Handicap beter nog even links laten liggen. Dit is echt een weddenschap waarbij ervaring u het verst brengt.

EERLIJKE REVIEWS
BELGISCHE BOOKMAKERS
HET LAATSTE NIEUWS
WED STRATEGIEËN