Kennisbank

Zoekresultaten
Vul hierboven uw zoektermen in

Voorselectie:

Focus op resultaat beter dan spelen op nostalgie

Details
Geplaatst op: 9 nov 2016
In categorie: Overige arti...
Gelezen: 5906 keer
Dit artikel delen:

Een avondje Jupiler Pro League, een interland van de Duivels of een Champions League-match. Wie speelt er niet graag op? We zijn allemaal fier op onze voetbalkennis, maar helaas worden veel weddenschappen nog afgesloten op persoonlijke voorkeuren en nostalgie. VoetbalGokken.be beschrijft hieronder het belang van statistieken als gokstrategie. Vaak zijn uitslagen uit voorbije edities een goede opmaat voor een correcte voorspelling in de huidige jaargang.

Spelen op de verrassing

De meeste voetbalploegen hebben wel een ‘angstgegner’ of aartsrivaal tegen wie ze het altijd moeilijk hebben. Zo is bekend dat Cercle altijd boven zichzelf uitstijgt als ‘grote broer‘ Club Brugge op de stoep staat. En Oostende speelt altijd met net iets meer passie tegen Gent dan tegen andere teams. AA Gent wint vaker van Anderlecht, dan van elke andere club en dat de ‘Slag om Vlaanderen’ het jaarlijkse hoogtepunt vormt voor de fans van Club Brugge en Gent hoeven we nauwelijks toe te lichten. Dergelijke matches worden beïnvloed door sentiment, achtergrond of ligging. Hierdoor kunnen er totaal onlogische eindstanden op het scorebord verschijnen. Door de hulp van statistieken in te roepen kan er nog enige orde in de chaos geschept worden. En dat is voor mensen die op dergelijke wedstrijden willen inzetten wel zo prettig.

Hoe te gebruiken?

De zoektocht naar statistische gegevens is niet zo heel moeilijk, het toepassen evenzeer wel. De meeste bookies vermelden bij hun odds-indeling ook Head2Head (H2H) gegevens. Daarin worden de vijf laatste onderlinge ontmoetingen vermeld. Dit is echter vaak zowel uit- als thuis en in bepaalde gevallen zitten er zelfs vriendschappelijke wedstrijden tussen. Speelt u op een groot buitenlands team – bijvoorbeeld Real Madrid – dan heeft u kans dat voor de competitiewedstrijd tegen FC Barcelona ook de CL-confrontatie in dit rijtje staat. Ook is het belangrijk te beseffen dat wedstrijden in het nationale bekertoernooi vaak lager staan aangeschreven dan een competitieduel. Kortom: neem niet zomaar roekeloos de feiten uit de H2H over, want er zijn nogal wat randverschijnselen die medebepalend zijn.

Het beste kunt u de resultaten filteren die exact overeenkomen met het wedstrijdaffiche waarop u van plan bent te gaan spelen. Bijvoorbeeld: Jupiler Pro League-match Anderlecht – St. Luik. Streep alle wedstrijden van Anderlecht op verplaatsing maar weg. Kijk ook niet naar onderlinge ontmoetingen in het kader van de Beker van België en bekijk goed of het een match betreft uit de reguliere competitie of PO1. Dan hou u een lijstje over, dat goed te analyseren valt. Bekijk vervolgens of er een patroon te ontdekken valt. Wint de thuisploeg vaak? Hoe groot is het verschil in doelpunten? Wordt er regelmatig gelijkgespeeld of is het vaak de uitspelende partij die aan het langste eind trekt? Allemaal relevante vragen. Het is ook zeer zinvol om de wedstrijdgegevens nog even in detail te bestuderen. Sommige (landen)teams hebben een reputatie snel toe te slaan of juist pas in de laatste seconden te scoren. Dat is natuurlijk niet voor niets. Maak gebruik van die kennis en bekijk daarom altijd de wedstrijdgegevens.

Play-offwedstrijden

Het is al eerder aangehaald, maar zeker niet onbelangrijk: de statistieken van voor de invoering van het play-offsysteem zijn zeker anders dan de huidige uitslagenreeks. Sommige teams blijken prima te spelen tot aan PO1, zie Oostende vorig jaar (en dit seizoen). Anderen komen pas op stoom als de Play-offwedstrijden eraan beginnen te komen. Kijk maar naar Brugge en Gent. Het spelen op wedstrijden in deze fase van de competitie (november) is extra interessant omdat ‘de druk’ er nog niet vol op ligt en daardoor zien we vaker verrassingen voorbij komen. En juist die onverwachte uitslagen leveren bij de wedkantoren het meeste op. Ook die statistiek kunt u deze meenemen in uw overwegingen voor het gokformulier van de komende speelronden.

Samenvattend

Alles op een rijtje zettend hebben we nu de juiste gegevens gefilterd en geanalyseerd. Het ene jaar is het andere niet, dus beperk u niet tot deze twee statistieken. De huidige vorm speelt ook een heel belangrijke rol om alles te kunnen samenvatten. Statistieken geven altijd en overal extra informatie. Zinvol, maar soms lastig te interpreteren. Voetbalkennis is noodzakelijk om de gevonden info om te kunnen zetten in een strategische beslissing. Uiteraard kunt u niet alles volgen, daarom zet voetbalgokken.nl elke week al deze gegevens voor u op een rij in de wekelijkse voorbeschouwingen. Daarin worden minimaal drie wedstrijden uitgebreid beschreven, worden spelers en trainers aan het woord gelaten en krijg u een actueel blessure- en schorsingenoverzicht. In de kolom wedstrijdinformatie verwerken we de statistieken, allemaal met als doel: u te helpen bij het bepalen van de juiste inzet. Uiteraard gelden de factoren genoemd in de openingsalinea nog altijd zwaar mee en geeft ook dit geen enkele garantie. Maar het is opnieuw een stap die uw winstkansen vergroot. Speel evenwel altijd verantwoord en bewust. Neem nooit onverantwoorde risico’s, want hoeveel statistieken uw er ook bij gaat halen: hij blijft gokken en dus is verliezen zeer wel mogelijk.

EERLIJKE REVIEWS
BELGISCHE BOOKMAKERS
HET LAATSTE NIEUWS
WED STRATEGIEËN